Pomarańczowo mi! To intensywne w barwie niskokaloryczne smoothie zawiera masę beta-karotenu, czyli związku, który – po przekształceniu się w witaminę A – bardzo pozytywnie wpływa na Twój wzrok. Połączenie marchewki z pomarańczą gwarantuje delikatnie słodki smak i przyjemną, gładką konsystencję. Dodatkowym plusem jest również niewielka ilość kalorii na porcję.
Składniki (1 porcja):
- 1 średnia marchewka
- 1 pomarańcza
- 1/4 szklanki mleka migdałowego
- 1 łyżeczka świeżego imbiru, startego
- 1 łyżka płatków owsianych
- 1 łyżeczka miodu
- 1/4 szklanki lodu
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 150
Węglowodany 35g
Białko 3g
Tłuszcz 1g
Błonnik 5g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Obierz marchewkę i pomarańczę ze skórki. Pokrój je na mniejsze kawałki.
- Umieść wszystkie składniki w blenderze kielichowym i zmiksuj na gładką masę.
Patenty kucharza:
- Do dekoracji wykorzystaj cząstkę pomarańczy lub startą marchewkę.
- Zamiast pomarańczy możesz wykorzystać również mandarynki lub klementynki – uzyskasz nieco słodszy smak.
- Jeżeli chcesz więcej białka w porcji, dodaj do blendera miarkę odżywki białkowej o neutralnym smaku. Uwaga – dolicz je do wartości odżywczych oraz kalorii.
- Jeżeli nie planujesz go spożyć od razu, przechowaj niskokaloryczne smoothie w lodówce.
Jak i dlaczego to działa?
Owoce i warzywa o pomarańczowym kolorze zawierają w sobie beta-karoten, który po spożyciu zostaje przekształcony w witaminę A. Jest ona odpowiedzialna między innymi za Twój wzrok, a jej niedobór może powodować zaburzenia widzenia po zmroku. Jeżeli więc na co dzień nie spożywasz zbyt wielu produktów ze wspomnianej wyżej grupy, jedno smoothie dziennie pomoże Ci dostarczyć dostatecznie dużo beta-karotenu w naturalnej formie – bez suplementacji. Dodatkowym plusem tej przekąski będzie również spora dawka witaminy C, która jest naturalnie obecna w owocach cytrusowych, jak na przykład pomarańcza czy też różne odmiany mandarynek.