Niskocukrowy dżem z mango

Dżem to słodki i ciekawy dodatek do wielu potraw jak kanapki, naleśniki, desery i inne. Przygotowując go samodzielnie masz większą kontrolę nad tym, co jesz, a sam proces nie jest trudny. Wykorzystując mango uzyskasz ciekawy, tropikalny smak, a jeden słoiczek wystarczy na wiele różnych posiłków. 

Składniki (10 porcji):

  • 280 g mango, rozmrożonego lub świeżego 
  • 120 g cukru kokosowego 
  • sok z 2 limonek 
  • 1 łyżka (ok. 15 g) startej skórki z limonki 

 

1 porcja = 2 łyżki stołowe (ok. 30 g).

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    60

Węglowodany   16g

Białko   0g

Tłuszcz    0g

Błonnik    1g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Dodaj wszystkie składniki na patelnię z powłoką nieprzywierającą (non-stick) ustawionej na niskim lub średnim ogniu. Uwaga: MUSISZ użyć soku i skórki z limonki. Limonka naturalnie zawiera pektyny, które działają jak środek żelujący.
  2. Mieszaj i doprowadź do lekkiego wrzenia, a następnie przykryj i gotuj na małym ogniu przez 10-12 minut, upewniając się, że mango nie przywiera i się nie przypala.
  3. Zdejmij pokrywkę i wymieszaj. Użyj grzbietu drewnianej łopatki, aby zmiażdżyć mango w patelni i stworzyć dżem. 

 

Patenty kucharza: 

  • Przechowuj dżem w szczelnym słoiku i umieść go w lodówce do góry nogami, aby stworzyć próżnię, przez 45 minut do 1 godziny, aż się schłodzi. 
  • Możesz wykorzystać także inne owoce, jak truskawki, porzeczki, morele. 
  • Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Mango posiada ciekawy, charakterystyczny smak i średni indeks glikemiczny (52). Dodatkowo jest źródłem witamin A, B, C oraz E, a także mikroelementów takich, jak miedź, żelazo, potas czy magnes. Przygotowując dżem własnoręcznie masz pełną kontrolę nad jego składem, co pozwala na użycie najlepszych możliwych produktów i uzyskanie dużo zdrowszej wersji, niż ta kupiona w sklepie. Dżem możesz wykorzystać jako dodatek do kanapek, deserów czy innych przekąsek lub zjeść solo. 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN