Dżem to słodki i ciekawy dodatek do wielu potraw jak kanapki, naleśniki, desery i inne. Przygotowując go samodzielnie masz większą kontrolę nad tym, co jesz, a sam proces nie jest trudny. Wykorzystując mango uzyskasz ciekawy, tropikalny smak, a jeden słoiczek wystarczy na wiele różnych posiłków.
Składniki (10 porcji):
- 280 g mango, rozmrożonego lub świeżego
- 120 g cukru kokosowego
- sok z 2 limonek
- 1 łyżka (ok. 15 g) startej skórki z limonki
1 porcja = 2 łyżki stołowe (ok. 30 g).
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 60
Węglowodany 16g
Białko 0g
Tłuszcz 0g
Błonnik 1g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Dodaj wszystkie składniki na patelnię z powłoką nieprzywierającą (non-stick) ustawionej na niskim lub średnim ogniu. Uwaga: MUSISZ użyć soku i skórki z limonki. Limonka naturalnie zawiera pektyny, które działają jak środek żelujący.
- Mieszaj i doprowadź do lekkiego wrzenia, a następnie przykryj i gotuj na małym ogniu przez 10-12 minut, upewniając się, że mango nie przywiera i się nie przypala.
- Zdejmij pokrywkę i wymieszaj. Użyj grzbietu drewnianej łopatki, aby zmiażdżyć mango w patelni i stworzyć dżem.
Patenty kucharza:
- Przechowuj dżem w szczelnym słoiku i umieść go w lodówce do góry nogami, aby stworzyć próżnię, przez 45 minut do 1 godziny, aż się schłodzi.
- Możesz wykorzystać także inne owoce, jak truskawki, porzeczki, morele.
- Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną.
Jak i dlaczego to działa?
Mango posiada ciekawy, charakterystyczny smak i średni indeks glikemiczny (52). Dodatkowo jest źródłem witamin A, B, C oraz E, a także mikroelementów takich, jak miedź, żelazo, potas czy magnes. Przygotowując dżem własnoręcznie masz pełną kontrolę nad jego składem, co pozwala na użycie najlepszych możliwych produktów i uzyskanie dużo zdrowszej wersji, niż ta kupiona w sklepie. Dżem możesz wykorzystać jako dodatek do kanapek, deserów czy innych przekąsek lub zjeść solo.