Naleśniki amerykańskie o umiarkowanej zawartości węglowodanów (plus wersja wegańska) 

Masz ochotę na naleśnika, ale nie chcesz jeść zbyt wiele węgli? Say no more – oto przepis, który z pewnością przypadnie Ci do gustu. Puchate, delikatne i smakowite naleśniki amerykańskie, zawierające zaledwie nieco ponad 20 g węglowodanów w jednej porcji. Idealny wybór dla osób na dietach o obniżonej ilości tego makroskładnika.

Składniki (1 porcja):

Produkty mokre: 

  • 4 białka jaj 
  • 1/3 szklanki jogurtu greckiego 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 

 

Produkty suche: 

  • 1/3 szklanki mąki kokosowej lub migdałowej 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 g stewii, cukru brązowego lub miodu 

 

Dekoracja: 

  • niskokaloryczny (bezcukrowy) syrop klonowy 
  • cynamon 

 

Szklanka ma pojemność 250 ml. 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    349

Węglowodany  23g

Białko   19g

Tłuszcz    17g

Błonnik    13g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Wymieszaj wszystkie suche składniki w małej misce. 
  2. Ubij białka z odrobiną soli, a następnie dodaj do nich suche składniki, jogurt grecki i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj razem. Jeśli uznasz, że mieszanka jest zbyt gęsta, po prostu dodaj do niej łyżkę jogurtu. Uwaga: ciasto z mąki kokosowej zawsze będzie wyglądać na nieco gęstsze niż wersja oparta na zwykłej mące. 
  3. Postaw patelnię non-stick na średnim ogniu i spryskaj olejem (rzepakowym, kokosowym, oliwą). 
  4. Gdy patelnia się rozgrzeje, dodaj 1 łyżkę ciasta (na naleśnik) na patelnię, następnie przykryj i smaż przez 1 minutę. Po około 1 minucie obróć naleśnik za pomocą szpatułki, przykryj i smaż przez kolejne 45 sekund. Powtarzaj do wyczerpania ciasta. 
  5. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

 

Patenty kucharza: 

  • Wersja wegańska: zamiast jajek użyj siemienia lnianego. Zamiast jogurtu greckiego możesz wykorzystać krem kokosowy. 
  • Przechowywanie: naleśniki amerykańskie trzymaj w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej, maksymalnie do 3-4 dni. 
  • Chcesz więcej białka? Dodaj do składników suchych miarkę odżywki białkowej o ulubionym smaku (uwaga – niewliczone w kalorie). 
  • Jako dodatki wykorzystaj świeże, sezonowe owoce, jak truskawki, borówki, brzoskwinie czy morele. 
  • Liczysz kalorie? Wykorzystaj wagę kuchenną do odmierzania składników oraz porcji. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Naleśniki mogą być dobrą podstawą na śniadanie lub obiad, a także na przekąskę, jeżeli nie czujesz się jeszcze dostatecznie głodny, by sięgać po duży posiłek. Ich wartość odżywcza zależy od tego, z czym je zjesz. Dodatek świeżych, sezonowych owoców sprawi, że będzie to pozycja w menu, która zapewni Ci wiele cennych witamin i minerałów.

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN