Każdy z nas ma czasem ochotę na coś słodkiego, a zdrowa, zimna przekąska z owoców to bardzo kusząca propozycja szczególnie latem. Dzięki obecności błonnika spożyte w ten sposób cukry ulegają wolniejszemu trawieniu, co umożliwi mniejsze podniesienie poziomu insuliny. Jest to deser, którego nie odmówią nie tylko dorośli. Dodatkowo może być wykonany w większej ilości porcji i przechowany w zamrażarce na później.
Składniki (6 porcji):
- 120 g borówek amerykańskich
- 120 g plastrów brzoskwini (ok. 1 duży owoc)
- 120 g malin
- 360 g jogurtu greckiego naturalnego
- 1 miarka (ok. 50 g) odżywki białkowej
- 3 łyżeczki (ok. 15 g) miodu
- 2 łyżeczki (ok. 10 g) wiórek kokosowych
Dodatkowo:
- patyczki i foremki do lodów
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 63
Węglowodany 6g
Białko 8g
Tłuszcz 1g
Błonnik 14g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Umieść owoce w oddzielnych miseczkach i podgrzej w mikrofalówce przez 90 sekund każda.
- Dodaj 120 g jogurtu greckiego, 1 łyżeczkę miodu i 1/3 miarki białka do każdej miseczki i wymieszaj.
- Rozdziel powstałą masę do foremek na lody i umieść w każdej patyczek.
- Wstaw do zamrażarki na 2 godziny. Deser można zjeść od razu lub też przechować go w zamrażarce na następne dni.
Patenty kucharza:
- Wykorzystaj plastikową lub silikonową formę na lody dla wygody i lepszego efektu końcowego. Jeżeli nie masz foremki, możesz wykorzystać inne naczynie, a po zastygnięciu podzielić deser na kostki lub inne części.
- Latem wykorzystaj owoce sezonowe dla większej różnorodności przekąsek między głównymi posiłkami.
- Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną.
Jak i dlaczego to działa?
Połączenie owoców i jogurtu to idealny przepis na słodki, niskokaloryczny deser – także w sezonie letnim, gdy często marzy nam się coś zimnego do zjedzenia. Maliny są bogate w witaminy C, E oraz witaminy z grupy B. Dodatkowo zawierają dużo błonnika, a także kwas foliowy, potas, wapń, fosfor i magnez. Z borówek pozyskamy dodatkowo witaminę A i PP oraz pierwiastki śladowe jak selen czy miedź. Ta ostatnia zawarta jest także w brzoskwiniach. Razem wspomniane trzy owoce stanowią bogate źródło antyoksydantów i substancji odżywczych.
Dodatek jogurtu pozwoli uzyskać większą ilość białka, które zapewni nam poczucie sytości. Wykorzystanie naturalnego słodziku w postaci miodu jest zdrowszą alternatywą, ponieważ zawiera on wiele cennych substancji odżywczych, jeżeli jest spożywany na surowo. Jeżeli zależy Ci na mniejszej podaży cukrów, możesz również wypróbować wersję ze słodzikiem.