Mrożony deser z owocami i jogurtem greckim w formie lodów na patyku

Każdy z nas ma czasem ochotę na coś słodkiego, a zdrowa, zimna przekąska z owoców to bardzo kusząca propozycja szczególnie latem. Dzięki obecności błonnika spożyte w ten sposób cukry ulegają wolniejszemu trawieniu, co umożliwi mniejsze podniesienie poziomu insuliny. Jest to deser, którego nie odmówią nie tylko dorośli. Dodatkowo może być wykonany w większej ilości porcji i przechowany w zamrażarce na później. 

Składniki (6 porcji):

  • 120 g borówek amerykańskich 
  • 120 g plastrów brzoskwini (ok. 1 duży owoc) 
  • 120 g malin 
  • 360 g jogurtu greckiego naturalnego 
  • 1 miarka (ok. 50 g) odżywki białkowej 
  • 3 łyżeczki (ok. 15 g) miodu 
  • 2 łyżeczki (ok. 10 g) wiórek kokosowych 

 

Dodatkowo: 

  • patyczki i foremki do lodów 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    63

Węglowodany   6g

Białko   8g

Tłuszcz    1g

Błonnik    14g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Umieść owoce w oddzielnych miseczkach i podgrzej w mikrofalówce przez 90 sekund każda.
  2. Dodaj 120 g jogurtu greckiego, 1 łyżeczkę miodu i 1/3 miarki białka do każdej miseczki i wymieszaj.
  3. Rozdziel powstałą masę do foremek na lody i umieść w każdej patyczek.
  4. Wstaw do zamrażarki na 2 godziny. Deser można zjeść od razu lub też przechować go w zamrażarce na następne dni. 

 

Patenty kucharza: 

  • Wykorzystaj plastikową lub silikonową formę na lody dla wygody i lepszego efektu końcowego. Jeżeli nie masz foremki, możesz wykorzystać inne naczynie, a po zastygnięciu podzielić deser na kostki lub inne części. 
  • Latem wykorzystaj owoce sezonowe dla większej różnorodności przekąsek między głównymi posiłkami. 
  • Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Połączenie owoców i jogurtu to idealny przepis na słodki, niskokaloryczny deser – także w sezonie letnim, gdy często marzy nam się coś zimnego do zjedzenia. Maliny są bogate w witaminy C, E oraz witaminy z grupy B. Dodatkowo zawierają dużo błonnika, a także kwas foliowy, potas, wapń, fosfor i magnez. Z borówek pozyskamy dodatkowo witaminę A i PP oraz pierwiastki śladowe jak selen czy miedź. Ta ostatnia zawarta jest także w brzoskwiniach. Razem wspomniane trzy owoce stanowią bogate źródło antyoksydantów i substancji odżywczych. 

Dodatek jogurtu pozwoli uzyskać większą ilość białka, które zapewni nam poczucie sytości. Wykorzystanie naturalnego słodziku w postaci miodu jest zdrowszą alternatywą, ponieważ zawiera on wiele cennych substancji odżywczych, jeżeli jest spożywany na surowo. Jeżeli zależy Ci na mniejszej podaży cukrów, możesz również wypróbować wersję ze słodzikiem. 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN