Mocno orzechowe batony proteinowe

Przepis na słodką przekąskę dla fanów masła orzechowego. Bogate w białko, z dodatkiem płatków owsianych i czekolady, zaspokoją potrzebę na słodycze nawet u największego łasucha. Zawiń je w osobne papierki i ciesz się smakiem gdziekolwiek jesteś: w pracy, w domu, po treningu, czy w podróży. 

5 minut + 60 minut mrożenia

Składniki (12 porcji):

  • 3/4 szklanki kremowego masła orzechowego 
  • 1/3 szklanki miodu 
  • 2 łyżki (ok. 30 g) oleju kokosowego 
  • 2 szklanki płatków owsianych 
  • 1/2 szklanki odżywki białkowej waniliowej, około 2 miarek (120 g) 
  • 3 łyżki (ok. 45 g) mielonego siemienia lnianego 
  • 1/4 łyżeczki (ok. 1 g) cynamonu mielonego 
  • 1/4 łyżeczki (ok. 1 g) soli kłodawskiej 
  • 1/3 szklanki mini chocolate chips lub posiekanej czekolady 

 
Szklanka ma pojemność 250 ml

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie  247

Węglowodany   25g

Białko   9g

Tłuszcz    14g

Błonnik    3g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Wyłóż formę o wymiarach ok. 20×20 cm papierem do pieczenia, tak żeby papier wystawał ponad brzegi.
  2. Przełóż masło orzechowe, miód i olej kokosowy w misce odpornej na ciepło. Umieść miskę na garnku z wodą (kąpiel wodna) i doprowadź wodę do wrzenia na średnim lub średnio-wysokim ogniu. Woda nie może się zagotować. Mieszaj i podgrzewaj, aż składniki będą dobrze połączone., a następnie odstaw na bok.
  3. Dodaj płatki owsiane, białko, siemię lniane, cynamon i sól do miski z masłem orzechowym. Wymieszaj, aż składniki się połączą. Masa na początku może wydawać się bardzo sucha, ale po wymieszaniu powinna się scalić. Nie będzie lepka, ale powinna być zwarta.
  4. Wsyp posiekaną czekoladę lub chocolate chips i wymieszaj. Jeśli mieszanka jest wciąż zbyt ciepła, najpierw włóż miskę na kilka minut do lodówki. Schłodzenie mieszanki zapobiegnie topnieniu czekolady.  
  5. Wyrównaj mieszankę równomiernie w przygotowanej formie i wstaw do lodówki na 1 godzinę lub aż stwardnieje.  
  6. Przenieś batoniki z formy na deskę do krojenia. Pozostawiony brzeg papieru Ci to ułatwi. Pokrój na batoniki według uznania i ciesz się smakiem. 

 

Patenty kucharza: 

  • Do rozpuszczonej czekolady możesz dodać pokruszone orzechy (niewliczone do kalorii). 
  • Przechowuj w temperaturze pokojowej w zamkniętym pojemniku nie dłużej niż przez tydzień. Możesz je też zamrozić na nie dłużej niż 3 miesiące. 
  • Konsystencja batonów zależy od użytego masła orzechowego. W razie potrzeby dodaj 1 lub 2 łyżki płatków by uczynić masę bardziej zwartą. 
  • Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Płatki owsiane to bardzo dobry sposób na zwiększenie objętości batonów proteinowych. Dodatkowo zawierają one węglowodany złożone, dużą ilość białka, a także składniki odżywcze w postaci magnezu, żelaza, cynku i witamin z grupy B. W płatkach znajdziesz również pierwiastki śladowe: fosfor, mangan oraz miedź. Masło orzechowe jest z kolei bogatym źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych. Dodatek czekolady pozwoli z kolei na zaspokojenie potrzeby sięgnięcia po coś słodkiego. 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN