Przepis na słodką przekąskę dla fanów masła orzechowego. Bogate w białko, z dodatkiem płatków owsianych i czekolady, zaspokoją potrzebę na słodycze nawet u największego łasucha. Zawiń je w osobne papierki i ciesz się smakiem gdziekolwiek jesteś: w pracy, w domu, po treningu, czy w podróży.
10-15 minut
Niski
5 minut + 60 minut mrożenia
Składniki (12 porcji):
- 3/4 szklanki kremowego masła orzechowego
- 1/3 szklanki miodu
- 2 łyżki (ok. 30 g) oleju kokosowego
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki odżywki białkowej waniliowej, około 2 miarek (120 g)
- 3 łyżki (ok. 45 g) mielonego siemienia lnianego
- 1/4 łyżeczki (ok. 1 g) cynamonu mielonego
- 1/4 łyżeczki (ok. 1 g) soli kłodawskiej
- 1/3 szklanki mini chocolate chips lub posiekanej czekolady
Szklanka ma pojemność 250 ml
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 247
Węglowodany 25g
Białko 9g
Tłuszcz 14g
Błonnik 3g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Wyłóż formę o wymiarach ok. 20×20 cm papierem do pieczenia, tak żeby papier wystawał ponad brzegi.
- Przełóż masło orzechowe, miód i olej kokosowy w misce odpornej na ciepło. Umieść miskę na garnku z wodą (kąpiel wodna) i doprowadź wodę do wrzenia na średnim lub średnio-wysokim ogniu. Woda nie może się zagotować. Mieszaj i podgrzewaj, aż składniki będą dobrze połączone., a następnie odstaw na bok.
- Dodaj płatki owsiane, białko, siemię lniane, cynamon i sól do miski z masłem orzechowym. Wymieszaj, aż składniki się połączą. Masa na początku może wydawać się bardzo sucha, ale po wymieszaniu powinna się scalić. Nie będzie lepka, ale powinna być zwarta.
- Wsyp posiekaną czekoladę lub chocolate chips i wymieszaj. Jeśli mieszanka jest wciąż zbyt ciepła, najpierw włóż miskę na kilka minut do lodówki. Schłodzenie mieszanki zapobiegnie topnieniu czekolady.
- Wyrównaj mieszankę równomiernie w przygotowanej formie i wstaw do lodówki na 1 godzinę lub aż stwardnieje.
- Przenieś batoniki z formy na deskę do krojenia. Pozostawiony brzeg papieru Ci to ułatwi. Pokrój na batoniki według uznania i ciesz się smakiem.
Patenty kucharza:
- Do rozpuszczonej czekolady możesz dodać pokruszone orzechy (niewliczone do kalorii).
- Przechowuj w temperaturze pokojowej w zamkniętym pojemniku nie dłużej niż przez tydzień. Możesz je też zamrozić na nie dłużej niż 3 miesiące.
- Konsystencja batonów zależy od użytego masła orzechowego. W razie potrzeby dodaj 1 lub 2 łyżki płatków by uczynić masę bardziej zwartą.
- Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną.
Jak i dlaczego to działa?
Płatki owsiane to bardzo dobry sposób na zwiększenie objętości batonów proteinowych. Dodatkowo zawierają one węglowodany złożone, dużą ilość białka, a także składniki odżywcze w postaci magnezu, żelaza, cynku i witamin z grupy B. W płatkach znajdziesz również pierwiastki śladowe: fosfor, mangan oraz miedź. Masło orzechowe jest z kolei bogatym źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych. Dodatek czekolady pozwoli z kolei na zaspokojenie potrzeby sięgnięcia po coś słodkiego.