Mleczny shake z tahini

Klasyczny shake na bazie mleka z dodatkiem tahini o wysokiej zawartości węglowodanów i błonnika. Jest to opcja wegańska, w związku z czym możesz z niej swobodnie skorzystać, jeżeli ograniczasz lub całkowicie wykluczasz produkty odzwierzęce ze swojej diety. Dopraw mleczny shake cynamonem dla dodatkowej warstwy smaku! 

Składniki (1 porcja):

  • 290 g lodów waniliowych 
  • 1/4-1/2 szklanki mleka migdałowego 
  • 3 łyżki tahini 
  • 1/2 łyżki cynamonu 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 

 

Dodatki: 

  • cynamon 
  • nasiona sezamu 

 

Szklanka ma pojemność 250 ml. 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    392

Węglowodany   43g

Białko   5g

Tłuszcz    27g

Błonnik    13g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Umieść wszystkie składniki w blenderze kielichowym i zmiksuj na gładką masę.

 

Patenty kucharza: 

  • Dodaj kilka kostek lodu, jeżeli chcesz uzyskać wersję orzeźwiającą. 
  • Możesz podzielić porcję na pół, aby zmniejszyć kaloryczność lub ilość węglowodanów w porcji.
  • Innym sposobem na zmniejszenie ilości węglowodanów w porcji jest wykorzystanie mniejszej ilości lodów waniliowych lub skorzystanie z wersji bezcukrowej, jeżeli to możliwe.
  • Chcesz więcej białka w porcji? Dodaj miarkę odżywki białkowej o smaku waniliowym lub śmietankowym.
  • Mleko migdałowe możesz zastąpić dowolnym innym ulubionym mlekiem.
  • Wykorzystaj cynamon, sezam, kakao, wiórki kokosowe lub inne dodatki jako dekorację (niewliczone w kaloryczność).
  • Mleczny shake w tym przepisie jest przyjazny diecie wegetariańskiej.

 

Jak i dlaczego to działa? 

Pasta tahini zawiera w sobie solidną porcję żelaza, sodu, magnezu, potasu oraz fitosteroli – grupy związków, która ogranicza wchłanianie się cholesterolu w jelitach. Dodatkowo zawiera ona również witaminy A, B6, B12 oraz D. Jeżeli nie przepadasz za jej smakiem, umieszczenie odrobiny tahini w shake’u to sprytny sposób na wykorzystanie tego pełnowartościowego produktu bez konieczności smakowania go podczas jedzenia. Dla uzyskania bardziej waniliowego smaku możesz wykorzystać więcej ekstraktu lub świeżą laskę wanilii.

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN