Klasyczny shake na bazie mleka z dodatkiem tahini o wysokiej zawartości węglowodanów i błonnika. Jest to opcja wegańska, w związku z czym możesz z niej swobodnie skorzystać, jeżeli ograniczasz lub całkowicie wykluczasz produkty odzwierzęce ze swojej diety. Dopraw mleczny shake cynamonem dla dodatkowej warstwy smaku!
Składniki (1 porcja):
- 290 g lodów waniliowych
- 1/4-1/2 szklanki mleka migdałowego
- 3 łyżki tahini
- 1/2 łyżki cynamonu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Dodatki:
- cynamon
- nasiona sezamu
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 392
Węglowodany 43g
Białko 5g
Tłuszcz 27g
Błonnik 13g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Umieść wszystkie składniki w blenderze kielichowym i zmiksuj na gładką masę.
Patenty kucharza:
- Dodaj kilka kostek lodu, jeżeli chcesz uzyskać wersję orzeźwiającą.
- Możesz podzielić porcję na pół, aby zmniejszyć kaloryczność lub ilość węglowodanów w porcji.
- Innym sposobem na zmniejszenie ilości węglowodanów w porcji jest wykorzystanie mniejszej ilości lodów waniliowych lub skorzystanie z wersji bezcukrowej, jeżeli to możliwe.
- Chcesz więcej białka w porcji? Dodaj miarkę odżywki białkowej o smaku waniliowym lub śmietankowym.
- Mleko migdałowe możesz zastąpić dowolnym innym ulubionym mlekiem.
- Wykorzystaj cynamon, sezam, kakao, wiórki kokosowe lub inne dodatki jako dekorację (niewliczone w kaloryczność).
- Mleczny shake w tym przepisie jest przyjazny diecie wegetariańskiej.
Jak i dlaczego to działa?
Pasta tahini zawiera w sobie solidną porcję żelaza, sodu, magnezu, potasu oraz fitosteroli – grupy związków, która ogranicza wchłanianie się cholesterolu w jelitach. Dodatkowo zawiera ona również witaminy A, B6, B12 oraz D. Jeżeli nie przepadasz za jej smakiem, umieszczenie odrobiny tahini w shake’u to sprytny sposób na wykorzystanie tego pełnowartościowego produktu bez konieczności smakowania go podczas jedzenia. Dla uzyskania bardziej waniliowego smaku możesz wykorzystać więcej ekstraktu lub świeżą laskę wanilii.