Słodko-ostry kurczak jest daniem bardzo uniwersalnym. Możesz zjeść go solo, a możesz też wykorzystać przy okazji innego posiłku. W przepisie możliwym jest wykorzystanie także innych rodzajów mięs lub ich zamiana na opcje wegetariańskie, jak na przykład tofu. Kurczaka możesz przygotować zarówno na kolację, jak i na lunch.
Składniki (5 porcji):
- 675 g piersi z kurczaka, pokrojonej w średniej wielkości kawałki
Sos:
- 3 łyżki (ok. 45 g) sosu Sriracha (lub więcej/mniej do smaku)
- 3 łyżki (ok. 45 g) sosu sojowego light
- 2 łyżki wody
- 1 łyżeczka (ok. 5 g) octu ryżowego
- 3 łyżki (ok. 45 g) surowego miodu
- 1 g stewii (opcjonalnie)
- 1 1/2 łyżki (ok. 23 g) skrobi z róży jerychońskiej (zamiennik: skrobia kukurydziana lub z tapioki)
Dekoracja:
- nasiona sezamu
- posiekana zielona cebulka
- rozdrobniony czerwony pieprz
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 204
Węglowodany 14g
Białko 32g
Tłuszcz 2g
Błonnik 1g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj składniki sosu i odstaw na bok. Możesz dostosować sos do swoich potrzeb, ale uważaj przy dodawaniu więcej miodu lub sosu Sriracha, ponieważ mogą zwiększyć ilość kalorii. Dla zwiększenia ostrości możesz dodać także czerwonego pieprzu.
- Ustaw patelnię z powłoką nieprzywierającą (non-stick) na średnio-wysokim ogniu. Gdy się rozgrzeje, spryskaj ją oliwą, a następnie dodaj kurczaka.
- Smaż kurczaka przez około 6 do 8 minut, aż delikatnie się zbrązowi.
- Zmniejsz ogień na patelni lub na chwilę usuń patelnię z ognia, aby ją trochę ostudzić.
- Zrób miejsce w środku patelni, a następnie wlej sos. Jak tylko zacznie się gotować zacznij mieszać, aby uniknąć powstawania grudek. Uwaga: jeśli patelnia jest zbyt gorąca, sos się przypali i zamiast być gęsty i gładki, stanie się gumowaty i lepki.
- Kontynuuj gotowanie przez dodatkowe 2 do 3 minuty. Jeśli to konieczne, możesz usunąć patelnię z ognia, ale pozostaw kurczaka w patelni, aby gotował się pod wpływem ciepła.
Patenty kucharza:
- Możesz przygotować to danie po wegetariańsku, wykorzystując tofu, tempeh lub inny zamiennik mięsa.
- Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną.
Jak i dlaczego to działa?
Sriracha zawiera w sobie papryczki jalapeños, które dzięki zawartości kapsaicyny wspomagają metabolizm, a także zawierają magnez oraz witaminy A, C, B6 oraz K. Obecność kurczaka lub innego mięsa zwiększa podaż białka w posiłku, dzięki czemu jest on bardziej sycący. Danie to możesz zjeść solo lub z dodatkiem ulubionych węglowodanów, zależnie od Twojego planu żywieniowego i zapotrzebowania na kalorie.