Mini frittata z serem i szynką (plus opcja wegetariańska)

Frittata to klasyczna potrawa włoska, której podstawą są jajka. Podobnie, jak w przypadku omleta, także i do niej możesz użyć wielu różnych dodatków jak warzywa, szynka czy ser. Poniższa mini frittata może zostać wykorzystana w diecie redukcyjnej, niskowęglowodanowej, a także klasycznej czy śródziemnomorskiej. Możesz zastosować ją również jako dodatek do większego posiłku.

Składniki (24 sztuki):

  • cooking spray – spray do smażenia 
  • 1/2 szklanki drobno posiekanej cebuli 
  • 60 g posiekanej chudej szynki (szynka drobiowa, schab pieczony) 
  • 15 g startego chudego sera cheddar lub innego o ostrym smaku 
  • 2 łyżki (ok. 30 g) posiekanego świeżego szczypiorku 
  • 1 g suszonego tymianku 
  • 1 g czarnego pieprzu 
  • 4 duże białka jaj 
  • 1 duże całe jajko 
     

Szklanka ma pojemność 250 ml

1 porcja = 3 mini frittaty 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    38

Węglowodany   3g

Białko   5g

Tłuszcz    1g

Błonnik    1g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni.
  2. Spryskaj powierzchnię dużej patelni olejem w sprayu i ustaw na średnim ogniu. Dodaj cebulę i smaż przez 2-3 minuty, aż zmięknie. Dodaj szynkę i smaż przez kolejne 3 minuty. Zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia na ok. 5 minut.
  3. W dużej misce wymieszaj pozostałe składniki za pomocą trzepaczki lub łopatki. Dodaj szynkę z cebulą i ponownie dokładnie wymieszaj.  
  4. Łyżką nakładaj mieszankę do 24 foremek na muffinki, wcześniej spryskanych olejem w sprayu.  Ułóż foremki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piecz w piekarniku przez 20 minut, aż masa będzie zwarta i rumiana. 

 

Patenty kucharza: 

  • Opcja wegetariańska: zamiast szynki użyj „wędliny” wegańskiej lub drobno pokruszonego tofu (odsącz wcześniej z płynu). 
  • Zamiast oleju możesz użyć także oliwy w sprayu. 
  • Jeżeli nie masz oleju w sprayu, użyj pędzelka i posmaruj foremki oraz patelnię niewielką ilością oleju lub oliwy. 
  • Możesz posypać wierzch frittaty smażoną cebulką dla uzyskania dodatkowej chrupkości (niewliczone w kalorie). 
  • Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Mimo niewielkich rozmiarów ta przekąska zawiera w sobie całkiem dużą ilość białka, co sprawi że będziesz czuł się nasycony na dłużej i pozwoli uniknąć uczucia głodu między głównymi posiłkami. Połączenie sera, jajka i szynki pozwoli też zaspokoić potrzebę sięgnięcia po coś mniej zdrowego. Mini frittata przygotowana w większej ilości pozwoli Ci cieszyć się smaczną przekąską przez cały tydzień.

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN