Chodzi za Tobą coś słodkiego, ale niekoniecznie w dużej ilości? Zapewnij sobie nie tylko spełnienie zachcianki, ale także dużo energii i przyzwoitą – jak na przekąskę – porcję białka. W tym przepisie dowiesz się, jak zrobić miniaturowe batony energetyczno-proteinowe, które przy okazji dostarczą Ci całkiem dużo energii i pozwolą spokojnie doczekać do kolejnego dużego posiłku. Bez pieczenia, bez problemu.
Składniki (20 porcji):
Składniki suche:
- 160 g suszonego mięsa z indyka (lub innego według uznania)
- 1 szklanka surowych migdałów
Składniki mokre:
- 1 1/4 szklanki suszonych owoców, np. żurawiny, moreli
- 1/4 szklanki + 1 łyżka oleju kokosowego
- 1/4 szklanki surowego miodu (roztopionego)
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 148
Węglowodany 11g
Białko 6g
Tłuszcz 10g
Błonnik 2g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego pozwoli Ci na zaspokojenie swojej potrzeby na słodkości w zdrowy i zbilansowany sposób.
Sposób przygotowania:
- Dodaj suszone mięso z indyka do robota kuchennego i rozdrobnij, aż będzie przypominać proszek. Następnie dodaj migdały (oraz białko, jeżeli się zdecydujesz) i miksuj, aż posiekasz orzechy na średniej wielkości kawałki.
- Dodaj mokre/lepkie składniki do robota kuchennego i mieszaj, aż masa stanie się lepka, gęsta i przypominająca ciasto. W razie potrzeby dodaj łyżkę wody i/lub oleju kokosowego podczas miksowania.
- Równomiernie rozłóż masę w silikonowych foremkach na lód LUB rozłóż je w małej formie do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i dobrze dociśnij. Możesz udekorować wierzch pokruszonymi orzechami, suszonymi owocami lub nasionami.
- Przykryj folią i wstaw do zamrażarki na co najmniej 3 godziny.
Patenty kucharza:
- Przechowywanie: batony energetyczno-proteinowe trzymaj w lodówce lub zamrażarce.
- Jeżeli chcesz zwiększyć podaż białka, dodaj do składników suchych miarkę odżywki białkowej o neutralnym smaku.
- Liczysz kalorie? Wykorzystaj wagę kuchenną do przygotowania listy składników i podzielenia masy na porcje.
Jak i dlaczego to działa?
Wykorzystanie suszonego mięsa umożliwia zachowanie wysokiej ilości białka w każdej porcji przy jednoczesnym utrzymaniu węglowodanów i tłuszczy na niskim poziomie. Jest to nietypowy przepis, jednak zdecydowanie warto dać mu szansę. Obecność miodu i orzechów pozwoli Ci zaspokoić chęć sięgnięcia po coś słodkiego, jednocześnie dostarczając zdrowych kwasów tłuszczowych i wielu cennych składników odżywczych.