Mini batony energetyczno-proteinowe 

Chodzi za Tobą coś słodkiego, ale niekoniecznie w dużej ilości? Zapewnij sobie nie tylko spełnienie zachcianki, ale także dużo energii i przyzwoitą – jak na przekąskę – porcję białka. W tym przepisie dowiesz się, jak zrobić miniaturowe batony energetyczno-proteinowe, które przy okazji dostarczą Ci całkiem dużo energii i pozwolą spokojnie doczekać do kolejnego dużego posiłku. Bez pieczenia, bez problemu. 

Składniki (20 porcji):

Składniki suche: 

  • 160 g suszonego mięsa z indyka (lub innego według uznania) 
  • 1 szklanka surowych migdałów 

 

Składniki mokre: 

  • 1 1/4 szklanki suszonych owoców, np. żurawiny, moreli 
  • 1/4 szklanki + 1 łyżka oleju kokosowego 
  • 1/4 szklanki surowego miodu (roztopionego) 

 

Szklanka ma pojemność 250 ml. 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    148

Węglowodany   11g

Białko   6g

Tłuszcz    10g

Błonnik    2g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego pozwoli Ci na zaspokojenie swojej potrzeby na słodkości w zdrowy i zbilansowany sposób.

Sposób przygotowania: 

  1. Dodaj suszone mięso z indyka do robota kuchennego i rozdrobnij, aż będzie przypominać proszek. Następnie dodaj migdały (oraz białko, jeżeli się zdecydujesz) i miksuj, aż posiekasz orzechy na średniej wielkości kawałki.
  2. Dodaj mokre/lepkie składniki do robota kuchennego i mieszaj, aż masa stanie się lepka, gęsta i przypominająca ciasto. W razie potrzeby dodaj łyżkę wody i/lub oleju kokosowego podczas miksowania.
  3. Równomiernie rozłóż masę w silikonowych foremkach na lód LUB rozłóż je w małej formie do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i dobrze dociśnij. Możesz udekorować wierzch pokruszonymi orzechami, suszonymi owocami lub nasionami.
  4. Przykryj folią i wstaw do zamrażarki na co najmniej 3 godziny.

 

Patenty kucharza: 

  • Przechowywanie: batony energetyczno-proteinowe trzymaj w lodówce lub zamrażarce. 
  • Jeżeli chcesz zwiększyć podaż białka, dodaj do składników suchych miarkę odżywki białkowej o neutralnym smaku. 
  • Liczysz kalorie? Wykorzystaj wagę kuchenną do przygotowania listy składników i podzielenia masy na porcje. 

 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Wykorzystanie suszonego mięsa umożliwia zachowanie wysokiej ilości białka w każdej porcji przy jednoczesnym utrzymaniu węglowodanów i tłuszczy na niskim poziomie. Jest to nietypowy przepis, jednak zdecydowanie warto dać mu szansę. Obecność miodu i orzechów pozwoli Ci zaspokoić chęć sięgnięcia po coś słodkiego, jednocześnie dostarczając zdrowych kwasów tłuszczowych i wielu cennych składników odżywczych.

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN