Proste w przygotowaniu wegańskie wrapy będą świetnym wyborem na drugie śniadanie albo kolację. Zawierają w sobie mnóstwo warzyw oraz fasolę, dzięki czemu są sycące i zawierają wiele cennych składników odżywczych. Meksykański wrap może być również bardzo dobrą przekąską podczas grilla lub innego wydarzenia, które zdecydujesz się zorganizować w swoim domu.
Składniki (4 porcje):
- 1 szklanka czarnej fasoli z puszki, opłukanej i odsączonej
- 1 szklanka żółtej kukurydzy z puszki
- 3/4 szklanki posiekanej czerwonej cebuli
- 1 średnio dojrzałe awokado pokrojone w kostkę
- 1 duży pomidor pokrojony w kostkę
- 3 łyżki posiekanych świeżych liści kolendry
- 2 łyżki pokrojonej w kostkę papryczki jalapeno
- sok z połowy limonki
- 1/4 szklanki majonezu
- 12 dużych liści sałaty umytych i osuszonych
Przyprawy:
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1/4 łyżeczki chili
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 404
Węglowodany 48g
Białko 9g
Tłuszcz 21g
Błonnik 12g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- W dużej misce wymieszaj czarną fasolę, kukurydzę, czerwoną cebulę, awokado, pomidor, kolendrę i papryczki jalapeno, wyciśnij sok z limonki.
- W małej misce wymieszaj majonez i przyprawy.
- Dodaj sos do warzyw i dokładnie wymieszaj.
- Nałóż 2-3 łyżki warzyw z dressingiem na każdy przygotowany liść sałaty. Podawaj od razu.
Patenty kucharza:
- W przepisie możesz wykorzystać majonez klasyczny lub light. Zachęcamy również do wypróbowania wrapów z sosami zastępującymi majonez.
- Jeżeli chcesz więcej białka w porcji, dołóż do warzyw wybrane mięso lub ugotowane na miękko jajko.
Jak i dlaczego to działa?
Wykorzystanie sałaty zamiast tortilli pozwala na zmniejszenie ilości kalorii w pojedynczej porcji, jak i obniżenie zawartości węglowodanów. Z kolei wykorzystanie różnorodnych warzyw i fasoli zapewni Ci odpowiednią porcję błonnika oraz substancji odżywczych. Meksykański wrap to świetna opcja na kolację, jako drugie śniadanie lub jako przekąską przy okazji grilla czy domówki.