Meksykański wrap w sałacie

Proste w przygotowaniu wegańskie wrapy będą świetnym wyborem na drugie śniadanie albo kolację. Zawierają w sobie mnóstwo warzyw oraz fasolę, dzięki czemu są sycące i zawierają wiele cennych składników odżywczych. Meksykański wrap może być również bardzo dobrą przekąską podczas grilla lub innego wydarzenia, które zdecydujesz się zorganizować w swoim domu.

Składniki (4 porcje):

  • 1 szklanka czarnej fasoli z puszki, opłukanej i odsączonej 
  • 1 szklanka żółtej kukurydzy z puszki 
  • 3/4 szklanki posiekanej czerwonej cebuli 
  • 1 średnio dojrzałe awokado pokrojone w kostkę 
  • 1 duży pomidor pokrojony w kostkę 
  • 3 łyżki posiekanych świeżych liści kolendry 
  • 2 łyżki pokrojonej w kostkę papryczki jalapeno 
  • sok z połowy limonki 
  • 1/4 szklanki majonezu 
  • 12 dużych liści sałaty umytych i osuszonych 

 

Przyprawy: 

  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 1 łyżeczka mielonego kminku 
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 
  • 1/4 łyżeczki chili 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    404

Węglowodany   48g

Białko   9g

Tłuszcz    21g

Błonnik    12g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. W dużej misce wymieszaj czarną fasolę, kukurydzę, czerwoną cebulę, awokado, pomidor, kolendrę i papryczki jalapeno, wyciśnij sok z limonki.  
  2. W małej misce wymieszaj majonez i przyprawy. 
  3. Dodaj sos do warzyw i dokładnie wymieszaj. 
  4. Nałóż 2-3 łyżki warzyw z dressingiem na każdy przygotowany liść sałaty. Podawaj od razu. 

 

Patenty kucharza: 

  • W przepisie możesz wykorzystać majonez klasyczny lub light. Zachęcamy również do wypróbowania wrapów z sosami zastępującymi majonez. 
  • Jeżeli chcesz więcej białka w porcji, dołóż do warzyw wybrane mięso lub ugotowane na miękko jajko. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Wykorzystanie sałaty zamiast tortilli pozwala na zmniejszenie ilości kalorii w pojedynczej porcji, jak i obniżenie zawartości węglowodanów. Z kolei wykorzystanie różnorodnych warzyw i fasoli zapewni Ci odpowiednią porcję błonnika oraz substancji odżywczych. Meksykański wrap to świetna opcja na kolację, jako drugie śniadanie lub jako przekąską przy okazji grilla czy domówki.

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN