Masło migdałowe z ciemną czekoladą

Masło migdałowe może być świetnym (a przede wszystkim – zdrowszym) zamiennikiem dla dżemów, kremów czekoladowych i tym podobnych kupnych produktów. Co więcej, możesz w łatwy sposób manipulować jego smakiem. W tej wersji odkryjesz, jak wykonać masło z migdałów z dodatkiem ciemnej czekolady – zarówno w wersji gładkiej, jak i chrupiącej. 

Składniki (24 porcje):

  • 3 szklanki surowych migdałów 
  • 1 1/2 łyżki ekstraktu waniliowego 
  • 120 g ciemnej czekolady (słodzonej cukrem kokosowym) 
  • szczypta soli morskiej  
     
    Szklanka ma pojemność 250 ml. 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    249

Węglowodany   16g

Białko   16g

Tłuszcz    15g

Błonnik    6g

*Domowej roboty masło migdałowe (lub inne orzechowe) będzie świetnym dodatkiem do kanapek, deserów, a nawet niektórych dań z mięsem.

Sposób przygotowania: 

  1. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni.
  2. Rozłóż migdały na blasze do pieczenia bez pergaminu ani folii. Piecz przez 7 – 8 minut, następnie wyjmij i potrząśnij blachą, aby je wymieszać i piecz ponownie przez kolejne 6 – 8 minut, uważając, aby migdały się nie przypaliły. Po zakończeniu odstaw do ostygnięcia na maksimum 5 minut.  
  3. Rozpuść czekoladę w kuchence mikrofalowej. Podgrzewaj przez 25-30 sekund, mieszaj, a następnie powtarzaj, aż czekolada będzie gładka. Możesz wykorzystać również kąpiel wodną. 
  4. Umieść migdały w robocie kuchennym i zblenduj na gładką masę. 
  5. Dodaj wanilię, czekoladę i sól do robota kuchennego i ponownie zblenduj.

 

Patenty kucharza: 

  • Zamiast migdałów możesz użyć dowolnych innych orzechów (niesolonych). 
  • Przechowuj w szczelnym pojemniku w lodówce przez około 1-2 miesiące. 
  • Jeżeli chcesz wersję crunchy, rozgnieć lub poszatkuj orzechy i wsyp okruszki do przygotowanej masy, a następnie dokładnie wymieszaj. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Przepis w sam raz dla wszystkich łasuchów i miłośników masła orzechowego. Dostarcza zdrowych kwasów tłuszczowych i pozwala na ciekawe wdrożenie orzechów do swojej diety. Dzięki temu, że możesz za każdym razem użyć innej bazy, osiągniesz odmienne rezultaty. Masło orzechowe jest bardzo uniwersalnym dodatkiem; nada się do kanapek, owsianki, płatków, deserów i wielu innych.

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN