Masło migdałowe może być świetnym (a przede wszystkim – zdrowszym) zamiennikiem dla dżemów, kremów czekoladowych i tym podobnych kupnych produktów. Co więcej, możesz w łatwy sposób manipulować jego smakiem. W tej wersji odkryjesz, jak wykonać masło z migdałów z dodatkiem ciemnej czekolady – zarówno w wersji gładkiej, jak i chrupiącej.
Składniki (24 porcje):
- 3 szklanki surowych migdałów
- 1 1/2 łyżki ekstraktu waniliowego
- 120 g ciemnej czekolady (słodzonej cukrem kokosowym)
- szczypta soli morskiej
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 249
Węglowodany 16g
Białko 16g
Tłuszcz 15g
Błonnik 6g
*Domowej roboty masło migdałowe (lub inne orzechowe) będzie świetnym dodatkiem do kanapek, deserów, a nawet niektórych dań z mięsem.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 175 stopni.
- Rozłóż migdały na blasze do pieczenia bez pergaminu ani folii. Piecz przez 7 – 8 minut, następnie wyjmij i potrząśnij blachą, aby je wymieszać i piecz ponownie przez kolejne 6 – 8 minut, uważając, aby migdały się nie przypaliły. Po zakończeniu odstaw do ostygnięcia na maksimum 5 minut.
- Rozpuść czekoladę w kuchence mikrofalowej. Podgrzewaj przez 25-30 sekund, mieszaj, a następnie powtarzaj, aż czekolada będzie gładka. Możesz wykorzystać również kąpiel wodną.
- Umieść migdały w robocie kuchennym i zblenduj na gładką masę.
- Dodaj wanilię, czekoladę i sól do robota kuchennego i ponownie zblenduj.
Patenty kucharza:
- Zamiast migdałów możesz użyć dowolnych innych orzechów (niesolonych).
- Przechowuj w szczelnym pojemniku w lodówce przez około 1-2 miesiące.
- Jeżeli chcesz wersję crunchy, rozgnieć lub poszatkuj orzechy i wsyp okruszki do przygotowanej masy, a następnie dokładnie wymieszaj.
Jak i dlaczego to działa?
Przepis w sam raz dla wszystkich łasuchów i miłośników masła orzechowego. Dostarcza zdrowych kwasów tłuszczowych i pozwala na ciekawe wdrożenie orzechów do swojej diety. Dzięki temu, że możesz za każdym razem użyć innej bazy, osiągniesz odmienne rezultaty. Masło orzechowe jest bardzo uniwersalnym dodatkiem; nada się do kanapek, owsianki, płatków, deserów i wielu innych.