W tym przepisie znajdziesz prosty i szybki w realizacji pomysł na zdrową przekąskę do pracy, w trasę oraz na deser przy okazji grilla w ogródku. Wystarczą Ci zaledwie trzy składniki – świeże mandarynki, czekolada i odrobina oleju kokosowego. Jeżeli lubisz połączenia przeciwstawnych smaków, mandarynka w czekoladzie wiele zyska, jeżeli dodasz do niej kilka płatków soli.
Składniki (24 porcje):
- 5-6 mandarynek, obranych i podzielonych na cząstki
- ½ szklanki kawałków półsłodkiej czekolady
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
Opcjonalnie:
- sól morska w płatkach
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 66
Węglowodany 11g
Białko 1g
Tłuszcz 3g
Błonnik 1g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Rozpuść czekoladę z olejem kokosowym w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej i wymieszaj, aż masa będzie gładka.
- Zanurz każdą cząstkę mandarynki do połowy, a następnie połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Posyp polewę czekoladową płatkami soli morskiej.
- Przechowuj w lodówce do czasu, aż czekolada stężeje.
Patenty kucharza:
- Zamiast soli możesz użyć również posiekanych orzechów, wiórek kokosowych lub posypki cukrowej.
- Mandarynka w czekoladzie może być również ozdobą do innego, większego deseru, jak na przykład parfait, lody, galaretka czy ciasto.
- Jeżeli nie planujesz zjeść jej od razu, przechowaj przekąskę w lodówce.
- W przepisie możesz wykorzystać dowolną czekoladę. Pamiętaj tylko o zmianie kaloryczności i wartości odżywczych.
Jak i dlaczego to działa?
Mandarynki to jedna ze słodszych odmian cytrusów, więc jeżeli nie przepadasz za pomarańczami czy grejpfrutami, to zdecydowanie warto włączyć je do swojej diety. Zawierają w sobie dużą dawkę wspomagającego wzrok beta-karotenu, podobnie jak inne pomarańczowe owoce i warzywa. Ponad to są również źródłem witaminy C, kwasu foliowego, potasu i flawonoidów. W połączeniu z wysokiej jakości czekoladą będą dobrą przekąską, dodatkiem do drugiego śniadania lub deserem.