Mandarynka obtoczona w czekoladzie

W tym przepisie znajdziesz prosty i szybki w realizacji pomysł na zdrową przekąskę do pracy, w trasę oraz na deser przy okazji grilla w ogródku. Wystarczą Ci zaledwie trzy składniki – świeże mandarynki, czekolada i odrobina oleju kokosowego. Jeżeli lubisz połączenia przeciwstawnych smaków, mandarynka w czekoladzie wiele zyska, jeżeli dodasz do niej kilka płatków soli. 

Składniki (24 porcje):

  • 5-6 mandarynek, obranych i podzielonych na cząstki 
  • ½ szklanki kawałków półsłodkiej czekolady 
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego 

 

Opcjonalnie: 

  • sól morska w płatkach 

 

Szklanka ma pojemność 250 ml. 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    66

Węglowodany   11g

Białko   1g

Tłuszcz    3g

Błonnik    1g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Rozpuść czekoladę z olejem kokosowym w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej i wymieszaj, aż masa będzie gładka. 
  2. Zanurz każdą cząstkę mandarynki do połowy, a następnie połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
  3. Posyp polewę czekoladową płatkami soli morskiej. 
  4. Przechowuj w lodówce do czasu, aż czekolada stężeje.

 

Patenty kucharza: 

  • Zamiast soli możesz użyć również posiekanych orzechów, wiórek kokosowych lub posypki cukrowej.
  • Mandarynka w czekoladzie może być również ozdobą do innego, większego deseru, jak na przykład parfait, lody, galaretka czy ciasto.
  • Jeżeli nie planujesz zjeść jej od razu, przechowaj przekąskę w lodówce.
  • W przepisie możesz wykorzystać dowolną czekoladę. Pamiętaj tylko o zmianie kaloryczności i wartości odżywczych. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Mandarynki to jedna ze słodszych odmian cytrusów, więc jeżeli nie przepadasz za pomarańczami czy grejpfrutami, to zdecydowanie warto włączyć je do swojej diety. Zawierają w sobie dużą dawkę wspomagającego wzrok beta-karotenu, podobnie jak inne pomarańczowe owoce i warzywa. Ponad to są również źródłem witaminy C, kwasu foliowego, potasu i flawonoidów. W połączeniu z wysokiej jakości czekoladą będą dobrą przekąską, dodatkiem do drugiego śniadania lub deserem. 

 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN