Lunchbox w stylu Tex-Mex

Lunchbox oraz bento box pozwalają na zabranie ze sobą pożywnego posiłku dosłownie wszędzie – na trening, do pracy, czy w teren. Poniższa propozycja czerpie z kuchni meksykańskiej, łącząc bogate w mikroelementy mięso ze starannie dobraną kompozycją warzyw oraz dodatkiem awokado. Jest to ciekawa opcja dla osób potrzebujących sycącego i bogatego w białko posiłku, który jednocześnie zaciekawi wyjątkową kompozycją smaków.

Składniki (4 porcje)

  • ok. 450-500 g dowolnego chudego mięsa mielonego (kurczak, indyk, wołowina, oryginalnie – bizon) 
  • 1/2 szklanki (ok. 120 g) posiekanej cebuli 
  • 2 łyżeczki (ok. 10 g) sproszkowanego czosnku 
  • 1 łyżeczka (ok. 5 g) wędzonej papryki 
  • 1 posiekana sałata 
  • 4 pokrojone pomidory rzymskie (śliwkowe) 
  • sól morska i pieprz do smaku 

 

Dodatki (na 1 porcję): 

  • 1/2 awokado 
  • niskokaloryczny sos lub jogurt grecki 
  • 2 łyżeczki (ok. 10 g) startego sera cheddar 
  • 1/2 szklanki czarnej fasoli 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    480 kcal

Węglowodany   38g

Białko   41g

Tłuszcz    20g

Błonnik    18g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Na patelni rozgrzej olej z oliwek, wrzuć cebulę i smaż dopóki się nie przyrumieni (3-5 minut).
  2. Dodaj mięso i rozdrobnij je przy pomocy szpatułki, podsmaż.
  3. Dodaj przyprawy, a następnie smaż przez kolejne 6 do 8 minut, aż mięso straci różową barwę. Następnie zdejmij z ognia i odstaw na bok do lekkiego przestudzenia.
  4. W lunchboxie ułóż sałatę, pomidory (1 szt. na porcję), fasolę i awokado, następnie na sałacie ułóż porcję przygotowanego mięsa i obsyp je serem.

 

Patenty kucharza: 

  • Mielone mięso o niskiej zawartości tłuszczu pozwala na uzyskanie niskokalorycznego posiłku. 
  • Awokado najlepiej dodać tego samego dnia, tuż przed spożyciem i lekko skropione sokiem z limonki – dzięki temu zachowa najlepszy smak. 
  • Zamiast klasycznej sałaty możesz wykorzystać odmianę lodową lub rzymską. 
  • Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Chude mięso mielone to dobra podstawa do szybkiego przygotowania obiadu o wysokiej zawartości białka. 

Dodatkowo będzie to niezastąpione źródło łatwych do przyswojenia aminokwasów, żelaza, potasu, cynku oraz witamin z grupy B. Dodatek warzyw pozwoli uzupełnić skład mikroelementów o witaminy C i E, przeciwutleniacze oraz beta-karoten. 

Kuchnia meksykańska to świetny wybór dla osób lubiących niecodzienne połączenia smaków oraz nieco ostrzejsze zestawy przypraw. Wiele przepisów z tej grupy to również dobry kompromis pomiędzy ilością mięsa i warzyw w jednym posiłku. Jeżeli masz trudność ze spożywaniem odpowiedniej ilości warzyw w ciągu dnia, nie wahaj się wypróbować powyższego lunchboxa. 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN