Łososiowe bites to świetny pomysł na przekąskę, przystawkę lub część większego posiłku. Przygotujesz je z zaledwie kilku składników, a dzięki wyjątkowej marynacie i sokowi z cytryny zyskają wyjątkowy smak. Jeżeli lubisz tłuste ryby, ale niekoniecznie chcesz je jeść tylko w formie pieczonych lub smażonych filetów, zdecydowanie powinieneś wypróbować ten przepis.
Składniki (8 porcji):
- 1 łyżka startej skórki z cytryny
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki startego czosnku
- 1 łyżeczka zmielonych ziaren różowego pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 450 g filetu z łososia bez skóry, pokrojonego w średnią kostkę
- 1 średnia cytryna
- 1 łyżka świeżej natki pietruszki, posiekanej
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 152
Węglowodany 12g
Białko 13g
Tłuszcz 7g
Błonnik 3g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 250 stopni.
- Wymieszaj skórkę i sok z cytryny, olej, czosnek, mielony pieprz i 3/4 łyżeczki soli w średniej misce, aż do uzyskania emulsji (ok. 30 sekund).
- Dodaj łososia i wymieszaj, aż wszystkie kawałki równomiernie się pokryją. Pozostaw łososia marynowanego bez przykrycia w temperaturze pokojowej na 15 minut.
- Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem lub folią. Ułóż na niej kawałki łososia, skrop pozostałą marynatą, dopraw dodatkową solą i/lub pieprzem wedle uznania. Ułóż ćwiartki cytryny na blasze.
- Piecz przez około 7 minut, aż łosoś będzie upieczony w środku. Za pomocą szczypiec przenieś kawałki ryby na półmisek.
- Wyciśnij pieczone ćwiartki cytryny nad łososiem i posyp natką pietruszki. Podawaj gorące.
Patenty kucharza:
- Wykorzystaj pieczonego łososia jako przekąskę lub dodatek do większego posiłku.
- Jeżeli chcesz uzyskać bardziej pikantny smak, dodaj do marynaty suszone chili w płatkach.
- W razie potrzeby odgrzej łososiowe bites w piekarniku lub mikrofalówce.
Jak i dlaczego to działa?
Łosoś jest bardzo dobrym źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych z grupy omega. Dodatkowo znajdziesz w nim także witaminy A, B6, D oraz E, a także pierwiastki takie, jak wapń, fosfor, jod, selen, żelazo, magnez czy cynk. Dodatek cytryny zapewni Ci również porcję witaminy C oraz nada rybie charakterystycznego posmaku.