Łososiowe bites z cytryną i czosnkiem

Łososiowe bites to świetny pomysł na przekąskę, przystawkę lub część większego posiłku. Przygotujesz je z zaledwie kilku składników, a dzięki wyjątkowej marynacie i sokowi z cytryny zyskają wyjątkowy smak. Jeżeli lubisz tłuste ryby, ale niekoniecznie chcesz je jeść tylko w formie pieczonych lub smażonych filetów, zdecydowanie powinieneś wypróbować ten przepis.

Składniki (8 porcji):

  • 1 łyżka startej skórki z cytryny 
  • 3 łyżki soku z cytryny 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 2 łyżeczki startego czosnku 
  • 1 łyżeczka zmielonych ziaren różowego pieprzu 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 450 g filetu z łososia bez skóry, pokrojonego w średnią kostkę 
  • 1 średnia cytryna 
  • 1 łyżka świeżej natki pietruszki, posiekanej 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    152

Węglowodany   12g

Białko   13g

Tłuszcz    7g

Błonnik    3g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Rozgrzej piekarnik do 250 stopni. 
  2. Wymieszaj skórkę i sok z cytryny, olej, czosnek, mielony pieprz i 3/4 łyżeczki soli w średniej misce, aż do uzyskania emulsji (ok. 30 sekund).  
  3. Dodaj łososia i wymieszaj, aż wszystkie kawałki równomiernie się pokryją. Pozostaw łososia marynowanego bez przykrycia w temperaturze pokojowej na 15 minut.  
  4. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem lub folią. Ułóż na niej kawałki łososia, skrop pozostałą marynatą, dopraw dodatkową solą i/lub pieprzem wedle uznania. Ułóż ćwiartki cytryny na blasze.
  5. Piecz przez około 7 minut, aż łosoś będzie upieczony w środku. Za pomocą szczypiec przenieś kawałki ryby na półmisek.  
  6. Wyciśnij pieczone ćwiartki cytryny nad łososiem i posyp natką pietruszki. Podawaj gorące.

 

Patenty kucharza: 

  • Wykorzystaj pieczonego łososia jako przekąskę lub dodatek do większego posiłku. 
  • Jeżeli chcesz uzyskać bardziej pikantny smak, dodaj do marynaty suszone chili w płatkach. 
  • W razie potrzeby odgrzej łososiowe bites w piekarniku lub mikrofalówce. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Łosoś jest bardzo dobrym źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych z grupy omega. Dodatkowo znajdziesz w nim także witaminy A, B6, D oraz E, a także pierwiastki takie, jak wapń, fosfor, jod, selen, żelazo, magnez czy cynk. Dodatek cytryny zapewni Ci również porcję witaminy C oraz nada rybie charakterystycznego posmaku.

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN