Łosoś z warzywami do lunchboxa i nie tylko 

Propozycja dla osób, które chcą jeść dobrze w pracy, ale niekoniecznie chcą wydać na to fortunę. Jeżeli nie masz ochoty na codzienne poszukiwanie restauracji czy food trucka, przygotuj lunch samodzielnie i zapakuj go w bento lub podobny szczelny pojemnik. Łosoś z warzywami to zawsze dobry i zdrowy wybór.

Składniki (2 porcje):

  • 450 głososia 
  • 250 g batatów 
  • 200 g kalafiora 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 łyżka sosu sojowego 
  • 120 g ugotowanych i pokrojonych w kostkę buraków 
  • 4 ćwiartki cytryny 
  • świeżo posiekana pietruszka 

 

Przyprawy:

  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku 
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 
  • 1/2 łyżeczki kminku 
  • 1/2 łyżeczki papryki 
  • sól i pieprz do smaku 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    350

Węglowodany   23g

Białko   17g

Tłuszcz    10g

Błonnik    4g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. 
  2. Połącz 1 łyżkę oliwy z oliwek, czosnek i imbir w średniej misce. Wrzuć kalafior, aby pokryć go mieszanką i rozłóż na blasze do pieczenia.  
  3. Łososia oprósz solą i pieprzem.  
  4. Na patelnię wlej łyżkę oliwy. Podsmaż przez minutę łososia skórą do dołu i dodaj sos sojowy.  
  5. Podsmażaj rybę przez 1-2 minuty, a następnie odwróć na drugą stronę i kontynuuj kolejne 3-5 minut, do całkowitego ugotowania. 
  6. Buraki pokrój w kostkę, a pietruszkę posiekaj.  
  7. Rozłóż łososia i warzywa pomiędzy dwoma lunchboxami. Udekoruj posiekaną pietruszką.

 

Patenty kucharza: 

  • Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce. 
  • Zamiast łososia możesz wykorzystać dowolną inną tłustą rybę. 
  • Bataty możesz stosować wymiennie z klasycznymi lub czerwonymi ziemniakami. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Zdrowy lunch zabrany z domu zawsze będzie lepszy, niż szukanie restauracji, która dowiezie posiłek do Twojego biura. Przygotowując dwie porcje naraz zmniejszasz przy tym ilość czasu poświęconą na gotowanie. Łosoś z warzywami dostarczy Ci słusznej porcji białka oraz kwasów z grupy omega, a wybrane warzywa będą źródłem wielu cennych witamin i minerałów. Tak przygotowany posiłek możesz zjeść zarówno na zimno, jak i na ciepło. 

 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN