Propozycja dla osób, które chcą jeść dobrze w pracy, ale niekoniecznie chcą wydać na to fortunę. Jeżeli nie masz ochoty na codzienne poszukiwanie restauracji czy food trucka, przygotuj lunch samodzielnie i zapakuj go w bento lub podobny szczelny pojemnik. Łosoś z warzywami to zawsze dobry i zdrowy wybór.
Składniki (2 porcje):
- 450 głososia
- 250 g batatów
- 200 g kalafiora
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka sosu sojowego
- 120 g ugotowanych i pokrojonych w kostkę buraków
- 4 ćwiartki cytryny
- świeżo posiekana pietruszka
Przyprawy:
- 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki kminku
- 1/2 łyżeczki papryki
- sól i pieprz do smaku
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 350
Węglowodany 23g
Białko 17g
Tłuszcz 10g
Błonnik 4g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Połącz 1 łyżkę oliwy z oliwek, czosnek i imbir w średniej misce. Wrzuć kalafior, aby pokryć go mieszanką i rozłóż na blasze do pieczenia.
- Łososia oprósz solą i pieprzem.
- Na patelnię wlej łyżkę oliwy. Podsmaż przez minutę łososia skórą do dołu i dodaj sos sojowy.
- Podsmażaj rybę przez 1-2 minuty, a następnie odwróć na drugą stronę i kontynuuj kolejne 3-5 minut, do całkowitego ugotowania.
- Buraki pokrój w kostkę, a pietruszkę posiekaj.
- Rozłóż łososia i warzywa pomiędzy dwoma lunchboxami. Udekoruj posiekaną pietruszką.
Patenty kucharza:
- Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce.
- Zamiast łososia możesz wykorzystać dowolną inną tłustą rybę.
- Bataty możesz stosować wymiennie z klasycznymi lub czerwonymi ziemniakami.
Jak i dlaczego to działa?
Zdrowy lunch zabrany z domu zawsze będzie lepszy, niż szukanie restauracji, która dowiezie posiłek do Twojego biura. Przygotowując dwie porcje naraz zmniejszasz przy tym ilość czasu poświęconą na gotowanie. Łosoś z warzywami dostarczy Ci słusznej porcji białka oraz kwasów z grupy omega, a wybrane warzywa będą źródłem wielu cennych witamin i minerałów. Tak przygotowany posiłek możesz zjeść zarówno na zimno, jak i na ciepło.