Sałatki to dobry sposób na „przemycenie” w diecie dodatkowych warzyw i owoców, a także na zaspokojenie głodu pomiędzy głównymi posiłkami. W sezonie letnim warto korzystać z produktów dostępnych w tym czasie, jak na przykład arbuz czy inne rodzaje melonów. Sałatka na słodko jest ciekawą opcją na przekąskę, ale może też stanowić część większego posiłku.
Składniki (1 porcja):
- 180 g arbuza pokrojonego w kostkę
- 80 g pokrojonego ogórka
- 60 g orzechów włoskich lub innych, niesolonych
Dekoracja:
- świeże listki mięty
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 240
Węglowodany 14g
Białko 6g
Tłuszcz 20g
Błonnik 3g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Umieść wszystkie składniki w misce i wymieszaj.
- Przełóż do miseczki lub lunchboxa i udekoruj listkami mięty.
Patenty kucharza:
- Dla zwiększenia ilości białka dodaj ugotowane na twardo jajko.
- Zamiast arbuza możesz wykorzystać też inne melony, jak np. cantalupe, melon zielony czy żółty.
- Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną.
Jak i dlaczego to działa?
Sałatka to dobry pomysł na przekąskę ze względu na niską kaloryczność oraz możliwość dołożenia dodatkowej porcji warzyw i owoców w ciągu dnia. Ogórek w 90% składa się z wody, a do tego jest źródłem witaminy C oraz witamin z grupy B. Arbuz z kolei to bogactwo witamin A, B oraz E, a także mikroelementów takich, jak żelazo, cynk czy magnez oraz pierwiastków śladowych: manganu, miedzi i potasu.
Sałatkę możesz zjeść solo jako przekąskę lub też przygotować ją jako część większego posiłku, np. obiadu czy kolacji. Dodatkowo bez problemu zabierzesz ją ze sobą do pracy czy w trasę.