Krewetki z grilla

Krewetki z grilla to lekkostrawna, smakowita baza do przygotowania pełnowartościowego posiłku – kolacji lub też obiadu. Jeżeli przepadasz za owocami morza, koniecznie powinieneś wypróbować przepis poniżej. Jest prosty, nie zajmie Ci wiele czasu i dodatkowo większość niezbędnych składników zapewne masz już w swojej kuchni.

Składniki (3 porcje):

  • 450 g dużych krewetek, obranych i oczyszczonych 
  • 2 łyżeczki soku z cytryny 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 2 ząbki czosnku, posiekane 
  • 1/2 łyżeczki przyprawy włoskiej 
  • 1/4 łyżeczki proszku cebulowego 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu 

 

Opcjonalnie: 

  • pieprz cayenne 
  • cząstki cytryny do podania 

 

Szklanka ma pojemność 250 ml. 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    218

Węglowodany   1g

Białko   36g

Tłuszcz    9g

Błonnik    0g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Rozgrzej grill lub patelnię grillową na średnim ogniu.  
  2. W małej misce wymieszaj sok z cytryny, oliwę z oliwek, czosnek, przyprawę włoską, cebulę w proszku, sól i pieprz.  
  3. Dodaj krewetki i wymieszaj, po czym pozostaw je w marynacie na 10-15 minut. 
  4. Połóż krewetki na grillu i smaż, aż będą różowe i nieprzezroczyste, około 2-3 minuty z każdej strony. 
  5. Zdejmij z grilla i podawaj na gorąco z cząstkami cytryny, świeżymi ziołami i innymi wybranymi dodatkami.

 

Patenty kucharza: 

  • Krewetki z grilla możesz serwować ze złożonymi węglowodanami, jak kasza czy ryż, a także z różnorodnymi warzywami. 
  • W ramach dekoracji wykorzystaj także świeże posiekane ulubione zioła lub płatki wysuszonego chili. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Krewetki są bardzo dobrym źródłem białka (24 g na 100 g) i zawierają go tylko o kilka gramów mniej, niż kurczak. Dzięki temu są również sycące, szczególnie jeżeli połączysz je z bogatymi w błonnik warzywami i złożonymi węglowodanami. Ze względu na to, że  – podobnie jak ryby – grillowane krewetki są lekkostrawne, możesz wykorzystać je zarówno na obiad, jak i na kolację.

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN