Jeżeli masz ochotę na odrobinę słodyczy i chwilę orzeźwienia w jednym, wypróbuj to kremowe smoothie truskawkowe. Jest delikatne w smaku i zaspokoi Twoją chęć na łakocie, a jednocześnie doda energii i pozwoli doczekać do kolejnego dużego posiłku bez poczucia głodu. Zrobisz je również z borówkami czy jagodami!
Składniki (2 porcje):
- 1 1/2 szklanki mrożonych truskawek
- 3/4 szklanki mleka o niskiej zawartości tłuszczu
- 1/4 szklanki naturalnego jogurtu greckiego
- 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Opcjonalnie:
- 2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 100
Węglowodany 16g
Białko 6g
Tłuszcz 2g
Błonnik 2g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
Umieść wszystkie składniki w blenderze kielichowym i zblenduj na gładką masę.
Patenty kucharza:
- Aby uzyskać gęstszą konsystencję, wykorzystaj zamrożone owoce lub dodaj do blendera kilka kostek lodu.
- Zamiast jogurtu greckiego możesz wykorzystać zwykły jogurt naturalny.
- Chciałbyś uzyskać więcej białka w porcji? Dodaj miarkę waniliowej odżywki proteinowej (uwaga na zmianę kaloryczności).
- Miód lub syrop klonowy możesz zastąpić bezcukrowym słodzikiem.
Jak i dlaczego to działa?
Kremowe smoothie truskawkowe o naturalnie słodkim smaku to bardzo dobry pomysł na drugie śniadanie lub małą przekąskę pomiędzy głównymi posiłkami. Zawierają one witaminy z grupy B, a także witaminy A, E oraz PP. W truskawkach znajdziesz również żelazo, wapń, mangan i magnez. Jeżeli nie planujesz spożywać smoothie od razu, przechowaj je w lodówce, aby zachowało najlepszy smak.