Koreczki z łososiem i ogórkiem na drugie śniadanie

Lekkie, orzeźwiające i bogate w kwasy omega. Koreczki z łososiem i ogórkiem to dobry pomysł na przekąskę lub jako drugie śniadanie, jeżeli chcesz wrzucić na ząb coś małego przed obiadem. Możesz wykorzystać je również jako apetizer na domówce, grillu lub z dowolnej innej okazji. Smacznego!

Składniki (20 porcji):

  • 1/2 długiego ogórka 
  • 45 g pełnotłustego serka śmietankowego 
  • 5 g chrzanu 
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu 
  • 115 g wędzonego łososia w plastrach 
  • 4 małe czerwone rzodkiewki obrane, umyte i pokrojone w cienkie plasterki 

 

Dekoracja: 

  • wybrane kiełki 

 

Szklanka ma pojemność 250 ml. 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    16

Węglowodany   1g

Białko   1g

Tłuszcz    1g

Błonnik    1g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Ogórka obierz i przekrój na pół wzdłuż środka. Każdą połówkę pokrój na 10 równych kawałków. 
  2. Plasterki wędzonego łososia pokrój w paski. Każdy pasek złóż w harmonijkę. 
  3. Wymieszaj serek śmietankowy i sos chrzanowy. Dodaj świeżo zmielony czarny pieprz i ponownie dokładnie wymieszaj.  
  4. Połóż kawałek ogórka na desce do krojenia. Na nim ułóż kawałek złożonego wędzonego łososia i małą porcję mieszanki serka śmietankowego. Na wierzchu udekoruj plasterkiem rzodkiewki.  
  5. Przebij składniki patyczkiem koktajlowym.

 

Patenty kucharza: 

  • Możesz potraktować koreczki jako przekąskę, drugie śniadanie lub dodatek do większego dania. 
  • Zamiast rzodkiewki wykorzystaj dowolne inne ulubione warzywo. 
  • Wędzonego łososia możesz zamienić innym rodzajem tłustej wędzonej ryby. 
  • Jeżeli chcesz, aby posiłek był bardziej treściwy, zamiast patyczka do koreczków umieść składniki na kawałku pieczywa – ala bruschetta. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Koreczki z łososiem na bazie ogórka są lekkie, ale jednocześnie dostarczają sporą dawkę witamin i mikroelementów. To bardzo dobra przekąska lub lekki posiłek na upalne ciepłe dni, kiedy zazwyczaj nieszczególnie chce nam się jeść. Dodatek łososia zapewnia Ci porcję zdrowych kwasów tłuszczowych z grupy omega oraz dodaje charakterystycznego smaku.

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN