Koreańskie bananowe mleko (plus wersja bez nabiału)

Przekąska, którą możesz spożyć bez dodatków lub wykorzystać przy przygotowywaniu smoothie, shake’ów i innych dań, gdzie na liście składników znajduje się banan lub podobny mu owoc. Możesz wykorzystać ją również jako dodatek do śniadania. Koreańskie bananowe mleko jest mniej kaloryczne i uboższe w cukry, niż owoc sam w sobie.

Składniki (1 porcja):

  • 1 duży dojrzały banan 
  • 1 łyżka (ok. 15 g) białego cukru granulowanego (lub dowolnego słodzika) 
  • 1 łyżeczka (ok. 5 g) ekstraktu z wanilii 
  • 1 i 1/2 szklanki mleka 
     
    Szklanka ma pojemność 250 ml

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    60

Węglowodany   13g

Białko   1g

Tłuszcz    1g

Błonnik    1g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Umieść wszystkie składniki w blenderze kielichowym i zblenduj.

 

Patenty kucharza: 

  • Wersja bez nabiału: zamiast mleka krowiego użyj mleka migdałowego, sojowego lub dowolnego innego roślinnego. 
  • Dla uzyskania idealnie gładkiego mleka po zblendowaniu przelej je przez sitko o malutkich oczkach. 
  • Możesz wykorzystać świeżą laskę wanilii zamiast ekstraktu – uzyskasz intensywniejszy smak.
  • Zimne i orzeźwiające koreańskie mleko bananowe uzyskasz krojąc wcześniej banana na plasterki i zamrażając (jak do smoothie).
  • Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Banan jest powszechnym dodatkiem we wszelkiego rodzaju wypiekach, napojach i deserach, które mają stanowić zdrowszy odpowiednik popularnych przekąsek. Nie dzieje się tak bez powodu – jest to zdrowy owoc, którego naturalnie kremowa konsystencja jest dużym plusem w każdym przepisie. Dodatkowo też zawiera on wiele witamin i minerałów (w tym bardzo dużą ilość potasu), których Twoje ciało potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Bananowe mleko jest mniej słodkie, niż banan sam w sobie, dzięki czemu możesz wykorzystać je raz na jakiś czas nawet będąc na diecie o niższej podaży węglowodanów. 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN