Przekąska, którą możesz spożyć bez dodatków lub wykorzystać przy przygotowywaniu smoothie, shake’ów i innych dań, gdzie na liście składników znajduje się banan lub podobny mu owoc. Możesz wykorzystać ją również jako dodatek do śniadania. Koreańskie bananowe mleko jest mniej kaloryczne i uboższe w cukry, niż owoc sam w sobie.
Składniki (1 porcja):
- 1 duży dojrzały banan
- 1 łyżka (ok. 15 g) białego cukru granulowanego (lub dowolnego słodzika)
- 1 łyżeczka (ok. 5 g) ekstraktu z wanilii
- 1 i 1/2 szklanki mleka
Szklanka ma pojemność 250 ml
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 60
Węglowodany 13g
Białko 1g
Tłuszcz 1g
Błonnik 1g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Umieść wszystkie składniki w blenderze kielichowym i zblenduj.
Patenty kucharza:
- Wersja bez nabiału: zamiast mleka krowiego użyj mleka migdałowego, sojowego lub dowolnego innego roślinnego.
- Dla uzyskania idealnie gładkiego mleka po zblendowaniu przelej je przez sitko o malutkich oczkach.
- Możesz wykorzystać świeżą laskę wanilii zamiast ekstraktu – uzyskasz intensywniejszy smak.
- Zimne i orzeźwiające koreańskie mleko bananowe uzyskasz krojąc wcześniej banana na plasterki i zamrażając (jak do smoothie).
- Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną.
Jak i dlaczego to działa?
Banan jest powszechnym dodatkiem we wszelkiego rodzaju wypiekach, napojach i deserach, które mają stanowić zdrowszy odpowiednik popularnych przekąsek. Nie dzieje się tak bez powodu – jest to zdrowy owoc, którego naturalnie kremowa konsystencja jest dużym plusem w każdym przepisie. Dodatkowo też zawiera on wiele witamin i minerałów (w tym bardzo dużą ilość potasu), których Twoje ciało potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Bananowe mleko jest mniej słodkie, niż banan sam w sobie, dzięki czemu możesz wykorzystać je raz na jakiś czas nawet będąc na diecie o niższej podaży węglowodanów.