Koreański bibimbap z kurczakiem z rożna (plus opcja wegetariańska)

Kuchnia koreańska jest pełna ciekawych pomysłów na zdrowe, pełnowartościowe i smaczne posiłki. Jeżeli lubisz orientalne smaki, warto spróbować jednej z bardziej popularnych opcji. Bibimbap, czyli dosłownie „mieszany ryż” to potrawa bardzo uniwersalna, którą możesz przygotować z różnymi odmianami mięsa i warzyw. Poniżej znajdziesz przepis w jednej z jego klasycznych odmian. 

Składniki (1 porcja):

  • 170 g ugotowanego ryżu basmati (ok. 70 g suchych ziaren przed ugotowaniem) 
  • 100 g mięsa z kurczaka z rożna bez skóry, poszarpanego lub pokrojonego 
  • 50 g zielonej fasolki 
  • 50 g kukurydzy 
  • 50 g marchewki (1 średniej wielkości sztuka) 
  • 5 g masła niesolonego 
  • 1 jajko 
  • sól morska i pieprz do smaku 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    613

Węglowodany   68g

Białko   44g

Tłuszcz    18g

Błonnik    4g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Pokrój marchewkę w paski. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, dodaj połowę masła i podsmaż marchewkę, aż będzie chrupka.
  2. Fasolkę i kukurydzę ugotuj w osolonej wodzie. Możesz wykorzystać również kukurydzę upieczoną w piekarniku.
  3. Ryż ugotuj w osolonej wodzie. Możesz też wykorzystać ryż z poprzedniego dnia.
  4. W większej misce ułóż obok siebie wszystkie składniki w osobnych porcjach.
  5. Usmaż jajko na pozostałej części masła i połóż na wierzch potrawy. 
     

Patenty kucharza: 

  • Opcja wegetariańska: zamiast mięsa użyj tofu pokrojonego w kostki i podsmażonego na patelni lub upieczonego w piekarniku. Pamiętaj aby przed przygotowaniem odsączyć je z nadmiaru płynu. 
  • Zamiast masła możesz wykorzystać olej lub oliwę w sprayu – obniżysz ilość kalorii. 
  • Możesz dodać jajko gotowane na miękko, zamiast smażonego – obniżysz ilość kalorii. 
  • Oryginalny bibimbap wykorzystuje surowe żółtko jajka, które dodaje się na wierzch innych składników i które z czasem gotuje się od ich ciepła. Jeżeli chcesz, możesz również spróbować tej metody podania. 
  • Zamiast kurczaka możesz również wykorzystać chude mięso wołowe lub wieprzowe – należy doliczyć kalorie zależnie od sposobu jego przygotowania. 
  • Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Ryż basmati ma niższy indeks glikemiczny,  niż tradycyjny ryż biały. Z tego powodu nie podnosi tak wysoko poziomu cukru we krwi. Połączenie jajka i mięsa z kurczaka dostarczy Ci odpowiedniej porcji białka oraz składników odżywczych. Z kolei warzywa stanowią źródło witamin i mikroelementów takich, jak magnez, żelazo, potas czy sód. Dodatkowo są w nich zawarte pierwiastki śladowe jak miedź, fluor czy fosfor. 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN