Napój dla miłośników czekolady, którzy dodatkowo lubią łączyć ją z niecodziennymi smakami. Koktajl zawiera całkiem dużą porcję białka, dzięki czemu nie poczujesz się głodny chwilę po jego spożyciu. Dodatek mleka migdałowego, bananów i kakao dostarcza wiele cennych składników odżywczych.
Składniki (1 porcja):
- 1 i 1/2 dużego zamrożonego banana
- 250 ml (1 szklanka) mleka migdałowego niesłodzonego
- 1 miarka (ok. 60 g) białka serwatkowego z czekoladą
- 2 łyżki (ok. 30 g) kakao w proszku
- szczypta soli morskiej
- 1/4 łyżeczki naturalnego wyciągu z mięty pieprzowej
Opcjonalne dodatki:
- domowa bita śmietana i posiekane cukierki miętowe
- świeże liście mięty do dekoracji
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 296
Węglowodany 49g
Białko 22g
Tłuszcz 6g
Błonnik 11g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Umieść wszystkie składniki w blenderze kielichowym i zblenduj.
- Dodaj posypkę z posiekanych miętówek i/lub świeże listki mięty.
Patenty kucharza:
- Dla dodatkowego orzeźwienia zostaw koktajl na chwilę w lodówce lub dodaj kilka kostek lodu.
- W zależności od pożądanej konsystencji możesz dodać lub odjąć trochę mleka migdałowego.
- Zamiast białka serwatkowego możesz użyć odżywki białkowej o smaku czekoladowym.
- Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną.
Jak i dlaczego to działa?
Czekoladowy koktajl pozwala zaspokoić chęć na coś słodkiego, a jednocześnie dostarcza dużą porcję białka i wartości odżywcze z bananów oraz mleka migdałowego. Dzięki obecności owoców możesz uzyskać bardziej kremową, delikatną konsystencję co sprawia, że koktajl ten możesz potraktować zarówno jako śniadanie, jak i przekąskę.