Banan to klasyka gatunku, jeżeli chodzi o komponowanie smoothie i shake’ów. Jego kremowa konsystencja idealnie nadaje się jako baza pod napój, a dodatkowo możemy manipulować jego poziomem słodyczy: jeżeli chcesz więcej cukru, poczekaj, aż na skórce owocu zaczną tworzyć się czarne kropki. W połączeniu z płatkami owsianymi klasyczny shake z bananem będzie idealną przekąską lub drugim śniadaniem.
Składniki (1 porcja):
- 250 ml odtłuszczonego mleka
- 1 średni banan
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 60 g odżywki białkowej o ulubionym smaku
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 554
Węglowodany 68g
Białko 59g
Tłuszcz 13g
Błonnik 16g
*Ten posiłek świetnie sprawdzi się jako regeneracja po treningu. Możesz go również wykorzystać w czasie redukcji.
Sposób przygotowania:
- Umieść składniki w blenderze kielichowym i zblenduj.
Patenty kucharza:
- Zamiast banana możesz również użyć mango – shake nie straci na swojej kremowej naturze.
- Klasyczny shake z bananem będzie najlepiej smakować, jeżeli użyjesz mrożonych owoców lub schłodzisz go przed spożyciem.
- Najlepiej wybierać odżywki białkowe o delikatnym smaku, jak wanilia, śmietanka czy biała czekolada.
- W ramach dekoracji możesz użyć kakao w proszku lub pokruszonej czekolady/orzechów (niewliczone w kalorie).
- Jeżeli porcja jest zbyt duża, podziel ją na pół i spożyj jako dwa osobne posiłki lub podziel się z przyjacielem.
Jak i dlaczego to działa?
Banan jest źródłem wielu cennych witamin i mikroelementów, a także odpowiada za element słodyczy, który pozwoli Ci zaspokoić swoją potrzebę sięgnięcia po łakocie. Najbardziej znany jest z wysokiej zawartości potasu, jednak to niejedyny pierwiastek, jaki się w nim kryje. W płatkach owsianych znajdziesz z kolei dobrze przyswajalne węglowodany złożone oraz ogromną ilość błonnika. Są one również bardzo dobrym źródłem złożonych węglowodanów.
Spożywając posiłek wysokobiałkowy na śniadanie lub po treningu zapewniasz sobie dobry start – lub regenerację po wysiłku – i pewność, że pozostaniesz syty przez dłuższy czas.