Prawie każdy, kto próbował diety keto, prędzej czy później tęsknił za słodyczami i innymi nieobecnymi w tym trybie żywienia produktami. Na szczęście niektóre z nich możesz przygotować w takim wydaniu, które będzie wpisywać się w Twoje potrzeby i nie zaburzy stanu ketozy. Jedną z nich jest nic innego, jak mus czekoladowy. Prosty do wykonania, niemal całkiem bez węglowodanów, nieprzyzwoicie smaczny.
Składniki (5 porcji):
- 800 g kremu kokosowego
- 2 łyżki słodzika (np. stewii)
- 4 łyżki gorzkiej czekolady lub kakao
- 1 łyżka wybranego ekstraktu do pieczenia (np. czekoladowego, migdałowego, waniliowego itp.)
Dekoracja:
- kakao w proszku lub ziarnach
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 179
Węglowodany 8g
Białko 2g
Tłuszcz 17g
Błonnik 1g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Umieść krem kokosowy w lodówce na co najmniej 4 godziny przed przygotowaniem musu.
- Do schłodzonej miski, najlepiej metalowej, wyłóż samą śmietankę kokosową – bez płynu.
- Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj blenderem ręcznym przez co najmniej 15 minut.
Patenty kucharza:
- Przechowywanie: w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku, maksymalnie przez 1-2 dni.
- Zamiast gorzkiej czekolady możesz użyć również czekolady bez cukru – uważaj tylko na większą zawartość tłuszczy w musie.
- Jeżeli chcesz aby mus był bardziej puszysty, ostatnie 5 minut miksuj go za pomocą trzepaczki.
- Jako dekorację możesz wykorzystać także posiekane orzechy lub wiórki kokosowe.
Jak i dlaczego to działa?
Mus czekoladowy o obniżonej zawartości węglowodanów może być dobrą odskocznią od codziennej, dość rygorystycznej diety. Potraktuj go jako smakołyk do wykorzystania raz na jakiś czas. Dzięki temu nieco urozmaicisz swoje posiłki, jak i ułatwisz sobie wytrzymanie w postanowieniu nie spożywania produktów zawierających cukier i większe ilości węglowodanów. Mus możesz wykorzystać do śniadania, jako przekąskę lub deser.