Kebab z kurczakiem teriyaki

Lunch o wysokiej zawartości białka to świetny wybór dla osób, które mają tendencję do szybkiego ponownego poczucia głodu po posiłku. Ponieważ proteiny wymagają więcej czasu aby ulec strawieniu, wybierając opcję obiadową z mięsem masz pewność, że pozostaniesz syty na dłużej. Kurczak w orientalnym sosie teriyaki to ciekawa alternatywa dla naszych lokalnych dań, która przy okazji dostarcza ciekawych wrażeń smakowych i wiele cennych składników odżywczych. 

Składniki (4 porcje): 

  • 450-500 g piersi z kurczaka

Sos: 

  • sok z 1 limonki 
  • 1 łyżka stołowa (ok. 15 g) mąki z tapioki lub maranty trzcinowej 
  • 3 łyżki stołowe miodu 
  • 1/2 łyżki stołowej (ok. 23 g) posiekanego lub wyciśniętego czosnku 
  • 1 łyżka stołowa (ok. 15 g)  pasty z czerwonego chili 
  • 1/2 szklanki sosu Bragg Liquid Aminos (lub sosu sojowego) 
  • 1 łyżeczka (ok. 5 g) octu jabłkowego 

Dekoracja: 

  • nasiona sezamu (jasnego lub ciemnego), posiekana szalotka (cebulka dymka) 

Dodatkowo wymagane: 

  • drewniane patyczki do szaszłyków lub kebaba 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    180kcal

Węglowodany   16g

Białko   26g

Tłuszcz    3g

Błonnik    0g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  2. Umieść patyczki do szaszłyków w wodzie na około 15 minut przed nakładaniem kurczaka.
  3. Upewnij się, że ich powierzchnia jest gładka i nie posiada żadnych zadr ani odłamanych elementów.
  4. Pokrój kurczaka na długie, cienkie paski. 
    wszystkie składniki sosu w misce, a następnie wymieszaj. 
  5. Do sosu wrzuć paski z kurczaka, wymieszaj, a następnie pozwól im marynować się przez około 20 minut. 
  6. Nabij paski z kurczaka na patyczki i umieść w naczyniu do pieczenia. Pozostały sos wykorzystaj do polania szaszłyków. 
  7. Piecz przez 10 minut, po czym wyjmij kurczaka z piekarnika i przewróć każdy szaszłyk na drugą stronę. Wykorzystaj silikonowy pędzelek lub łyżkę do nałożenia sosu z dna naczynia z powrotem na mięso. Na tym etapie powinien być on zauważalnie gęstszy. 
  8. Umieść naczynie z powrotem w piekarniku i piecz przez kolejne 8 do 10 minut. Po wyjęciu, jeżeli na dnie naczynie pozostał sos, skorzystaj ponownie z pędzelka. 
  9. Przed podaniem posyp szaszłyki posiekaną szalotką i/lub nasionami sezamu. 

 

Patenty kucharza: 

  • Pieczenie kurczaka pozwala na wykorzystanie znacznie mniejszej ilości tłuszczu, co przekłada się na niższą kaloryczność posiłku. 
  • Azjatyckie dania są ciekawą alternatywą i pozwalają przełamać monotonię planu żywieniowego. 
  • Jeżeli planujesz wykorzystanie dodatków do posiłku, wypróbuj różne kompozycje warzyw, ugotowane na miękko jajko, makaron ryżowy lub – dla zachowania możliwie jak najniższej wartości kalorycznej – makaron konjac. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Mięso jest jednym z najlepszych źródeł łatwo przyswajalnego białka, jakie możesz wykorzystać w diecie. Wybierając delikatne, chude mięso, jak na przykład pierś z kurczaka sprawiasz, że posiłek jest bardziej syty mimo niewielkiej ilości kalorii. Dodatkowo w mięsie znajdują się także wszystkie niezbędne człowiekowi aminokwasy, w tym też te, których nasz organizm nie umie sam wytworzyć. 

Azjatycka kuchnia oferuje wiele ciekawych i zdrowych przepisów, które pozwolą Ci przełamać monotonię planu żywieniowego, a jednocześnie pozwolą na zmieszczenie się w wybranym przedziale kalorycznym. 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN