Lunch o wysokiej zawartości białka to świetny wybór dla osób, które mają tendencję do szybkiego ponownego poczucia głodu po posiłku. Ponieważ proteiny wymagają więcej czasu aby ulec strawieniu, wybierając opcję obiadową z mięsem masz pewność, że pozostaniesz syty na dłużej. Kurczak w orientalnym sosie teriyaki to ciekawa alternatywa dla naszych lokalnych dań, która przy okazji dostarcza ciekawych wrażeń smakowych i wiele cennych składników odżywczych.
Składniki (4 porcje):
- 450-500 g piersi z kurczaka
Sos:
- sok z 1 limonki
- 1 łyżka stołowa (ok. 15 g) mąki z tapioki lub maranty trzcinowej
- 3 łyżki stołowe miodu
- 1/2 łyżki stołowej (ok. 23 g) posiekanego lub wyciśniętego czosnku
- 1 łyżka stołowa (ok. 15 g) pasty z czerwonego chili
- 1/2 szklanki sosu Bragg Liquid Aminos (lub sosu sojowego)
- 1 łyżeczka (ok. 5 g) octu jabłkowego
Dekoracja:
- nasiona sezamu (jasnego lub ciemnego), posiekana szalotka (cebulka dymka)
Dodatkowo wymagane:
- drewniane patyczki do szaszłyków lub kebaba
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 180kcal
Węglowodany 16g
Białko 26g
Tłuszcz 3g
Błonnik 0g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Umieść patyczki do szaszłyków w wodzie na około 15 minut przed nakładaniem kurczaka.
- Upewnij się, że ich powierzchnia jest gładka i nie posiada żadnych zadr ani odłamanych elementów.
- Pokrój kurczaka na długie, cienkie paski.
wszystkie składniki sosu w misce, a następnie wymieszaj. - Do sosu wrzuć paski z kurczaka, wymieszaj, a następnie pozwól im marynować się przez około 20 minut.
- Nabij paski z kurczaka na patyczki i umieść w naczyniu do pieczenia. Pozostały sos wykorzystaj do polania szaszłyków.
- Piecz przez 10 minut, po czym wyjmij kurczaka z piekarnika i przewróć każdy szaszłyk na drugą stronę. Wykorzystaj silikonowy pędzelek lub łyżkę do nałożenia sosu z dna naczynia z powrotem na mięso. Na tym etapie powinien być on zauważalnie gęstszy.
- Umieść naczynie z powrotem w piekarniku i piecz przez kolejne 8 do 10 minut. Po wyjęciu, jeżeli na dnie naczynie pozostał sos, skorzystaj ponownie z pędzelka.
- Przed podaniem posyp szaszłyki posiekaną szalotką i/lub nasionami sezamu.
Patenty kucharza:
- Pieczenie kurczaka pozwala na wykorzystanie znacznie mniejszej ilości tłuszczu, co przekłada się na niższą kaloryczność posiłku.
- Azjatyckie dania są ciekawą alternatywą i pozwalają przełamać monotonię planu żywieniowego.
- Jeżeli planujesz wykorzystanie dodatków do posiłku, wypróbuj różne kompozycje warzyw, ugotowane na miękko jajko, makaron ryżowy lub – dla zachowania możliwie jak najniższej wartości kalorycznej – makaron konjac.
Jak i dlaczego to działa?
Mięso jest jednym z najlepszych źródeł łatwo przyswajalnego białka, jakie możesz wykorzystać w diecie. Wybierając delikatne, chude mięso, jak na przykład pierś z kurczaka sprawiasz, że posiłek jest bardziej syty mimo niewielkiej ilości kalorii. Dodatkowo w mięsie znajdują się także wszystkie niezbędne człowiekowi aminokwasy, w tym też te, których nasz organizm nie umie sam wytworzyć.
Azjatycka kuchnia oferuje wiele ciekawych i zdrowych przepisów, które pozwolą Ci przełamać monotonię planu żywieniowego, a jednocześnie pozwolą na zmieszczenie się w wybranym przedziale kalorycznym.