Pora na wieczór filmowy, a Ty nie masz nic do wrzucenia na ząb? Nic się nie martw – jeżeli znajdziesz w kuchni nasiona kukurydzy, przygotujesz szybką i niskokaloryczną przekąskę z popcornem w roli głównej. Karmelowo-orzechowe kulki z popcornem nie tylko zaspokoją chęć na przekąskę, ale przy okazji dostarczą Ci zdrowych kwasów tłuszczowych i witamin. I to wszystko bez pieczenia!
Składniki (15 porcji):
- 1/8 szklanki niesłodzonego waniliowego mleka migdałowego
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 4 daktyle, wypestkowane i przekrojone na pół
- 1/8 szklanki masła orzechowego
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 300 g popcornu (lub ziaren kukurydzy)
- 75 g przekrojonych na pół orzeszków ziemnych
- sól morska do smaku
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 82
Węglowodany 7g
Białko 2g
Tłuszcz 6g
Błonnik 1g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Jedna porcja to jedna kulka.
Sposób przygotowania:
- W małym rondlu ustawionym na średnim ogniu połącz mleko migdałowe, olej kokosowy i daktyle. Gotuj przez około 5 minut lub do momentu, aż daktyle będą miękkie i rozbite.
- Umieść mieszaninę wraz z masłem orzechowym, cynamonem i szczyptą soli morskiej w blenderze o dużej mocy i mieszaj, aż się rozpadnie i będzie dość gładka, około 3 minut.
- Przygotuj popcorn na patelni, w mikrofalówce lub według instrukcji na opakowaniu.
- W średniej misce połącz popcorn, orzeszki, karmel i masło orzechowe. Dobrze wymieszaj, aż wszystkie składniki zostaną równo rozprowadzone.
- Blachę do pieczenia wyłóż papierem pergaminowym. Podziel masę na porcje, uformuj kulki, ułóż na pergaminie i przechowaj w lodówce przez 30 minut. Aby uzyskać równe kulki możesz wykorzystać łyżkę stołową lub łyżkę do lodów.
- Udekoruj płatkami soli, cynamonem lub innym wybranym dodatkiem przed podaniem.
Patenty kucharza:
- Jeżeli zdecydujesz się sam robić popcorn, dodaj do wartości odżywczych wykorzystany olej (lub przygotuj go bez dodatku oleju).
- Chcesz więcej białka w porcji? Wymieszaj masło orzechowe z odżywką białkową.
- Jeżeli nie masz czasu na robienie sosu karmelowego, możesz wykorzystać też gotowy syrop nisko- lub bezcukrowy.
Jak i dlaczego to działa?
Popcorn zawiera zaskakująco dużo błonnika (14 g na 100 g) oraz białka (aż 11 g na 100 g). Z tego powodu jest to zdecydowanie zdrowsza przekąska, niż chipsy czy słodycze. Dodatkowo również w ziarnach kukurydzy znajdziesz witaminy A, z grupy B, witaminę C, a także cynk, wapń, potas, selen, fosfor i magnez. W połączeniu z masłem orzechowym i domowym karmelem opartym na daktylach karmelowo-orzechowe kulki z popcornem stają się pełnowartościową, bogatą w białko przekąską, która jednocześnie nie zawiera w sobie nieprzyzwoitej ilości kalorii.