Karmelowo-orzechowe kulki z popcornem

Pora na wieczór filmowy, a Ty nie masz nic do wrzucenia na ząb? Nic się nie martw – jeżeli znajdziesz w kuchni nasiona kukurydzy, przygotujesz szybką i niskokaloryczną przekąskę z popcornem w roli głównej. Karmelowo-orzechowe kulki z popcornem nie tylko zaspokoją chęć na przekąskę, ale przy okazji dostarczą Ci zdrowych kwasów tłuszczowych i witamin. I to wszystko bez pieczenia!

Składniki (15 porcji):

  • 1/8 szklanki niesłodzonego waniliowego mleka migdałowego 
  • 3 łyżki oleju kokosowego 
  • 4 daktyle, wypestkowane i przekrojone na pół 
  • 1/8 szklanki masła orzechowego 
  • 1/4 łyżeczki cynamonu 
  • 300 g popcornu (lub ziaren kukurydzy) 
  • 75 g przekrojonych na pół orzeszków ziemnych 
  • sól morska do smaku 

 

Szklanka ma pojemność 250 ml. 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    82

Węglowodany   7g

Białko   2g

Tłuszcz    6g

Błonnik    1g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Jedna porcja to jedna kulka.

Sposób przygotowania: 

  1. W małym rondlu ustawionym na średnim ogniu połącz mleko migdałowe, olej kokosowy i daktyle. Gotuj przez około 5 minut lub do momentu, aż daktyle będą miękkie i rozbite. 
  2. Umieść mieszaninę wraz z masłem orzechowym, cynamonem i szczyptą soli morskiej w blenderze o dużej mocy i mieszaj, aż się rozpadnie i będzie dość gładka, około 3 minut. 
  3. Przygotuj popcorn na patelni, w mikrofalówce lub według instrukcji na opakowaniu. 
  4. W średniej misce połącz popcorn, orzeszki, karmel i masło orzechowe. Dobrze wymieszaj, aż wszystkie składniki zostaną równo rozprowadzone. 
  5. Blachę do pieczenia wyłóż papierem pergaminowym. Podziel masę na porcje, uformuj kulki, ułóż na pergaminie i przechowaj w lodówce przez 30 minut. Aby uzyskać równe kulki możesz wykorzystać łyżkę stołową lub łyżkę do lodów. 
  6. Udekoruj płatkami soli, cynamonem lub innym wybranym dodatkiem przed podaniem.

 

Patenty kucharza: 

  • Jeżeli zdecydujesz się sam robić popcorn, dodaj do wartości odżywczych wykorzystany olej (lub przygotuj go bez dodatku oleju). 
  • Chcesz więcej białka w porcji? Wymieszaj masło orzechowe z odżywką białkową. 
  • Jeżeli nie masz czasu na robienie sosu karmelowego, możesz wykorzystać też gotowy syrop nisko- lub bezcukrowy. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Popcorn zawiera zaskakująco dużo błonnika (14 g na 100 g) oraz białka (aż 11 g na 100 g). Z tego powodu jest to zdecydowanie zdrowsza przekąska, niż chipsy czy słodycze. Dodatkowo również w ziarnach kukurydzy znajdziesz witaminy A, z grupy B, witaminę C, a także cynk, wapń, potas, selen, fosfor i magnez. W połączeniu z masłem orzechowym i domowym karmelem opartym na daktylach karmelowo-orzechowe kulki z popcornem stają się pełnowartościową, bogatą w białko przekąską, która jednocześnie nie zawiera w sobie nieprzyzwoitej ilości kalorii. 

 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN