Klasyczne amerykańskie śniadanie, które staje się coraz popularniejsze także w krajach europejskich. Połączenie zdrowego masła orzechowego i słodyczy dżemu z wysokiej jakości pieczywem zapewni Ci dość energii na dobry początek dnia, a także pozwoli na bezproblemowe włączenie orzechów do jadłospisu.
Składniki (1 porcja):
- Chleb orkiszowy – 60 g (2 standardowe kromki)
- Dżem 100% owoców (różne rodzaje) – 30 g (2 łyżki)
- Masło orzechowe – 15 g (1 łyżka)
- Jeżyny – 100 g
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 352
Węglowodany 45g
Białko 11g
Tłuszcz 15g
Błonnik 11g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Pieczywo posmaruj masłem orzechowym.
- Na wierzchu posmaruj je delikatnie dżemem.
Patenty kucharza:
- Nie masz chleba orkiszowego? Wykorzystaj razowy na zakwasie lub pełnoziarnisty z pestkami.
- W zależności od wykorzystanego masła orzechowego uzyskasz różną teksturę – gładką i kremową lub chrupiącą, z kawałkami orzechów.
- Zamiast dżemu możesz użyć kawałków świeżych owoców.
Jak i dlaczego to działa?
Orzechy są bardzo zdrową grupą produktów spożywczych, a ich największą zaletą jest wysokie stężenie jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, bardzo pożądanych i wspierających prawidłowe funkcjonowanie organizmu człowieka. Ponadto zawierają także sporo białka i wiele cennych substancji odżywczych. Wybranie formy masła zamiast orzechów w naturalnej postaci pozwala również na więcej eksperymentów w kuchni, stąd warto jest mieć je pod ręką.