Kanapka z jajkiem, szpinakiem i serem cheddar

Jeżeli wracasz do domu zmęczony i nie masz czasu na gotowanie, prosty posiłek na kolację będzie najlepszym wyborem. Kanapka z jajkiem, szpinakiem i serem cheddar nie zajmie Ci wiele czasu, a zaspokoi głód i – mimo nieskomplikowanej formy – będzie ciekawym, zdrowym daniem.

Składniki (1 porcja):

  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek 
  • 2 szklanki grubo posiekanego szpinaku baby 
  • 1 duże jajko 
  • 1 ulubiona bułka, przekrojona na pół i opieczona 
  • 2 łyżki posiekanego, bardzo ostrego sera Cheddar 

 

Przyprawy: 

  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku 
  • mielony pieprz 
  • sól morska lub himalajska do smaku

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    368

Węglowodany   31g

Białko   17g

Tłuszcz    20g

Błonnik    6g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Rozgrzej 1 łyżeczkę oliwy na patelni non-stick, na średnim ogniu. Dodaj szpinak, czosnek w proszku, sól i pieprz i smaż, mieszając, aż szpinak zwiędnie (1-2 minuty). Przenieś na talerz.  
  2. Dodaj pozostałą  łyżeczkę oliwy na patelnię. Wbij jajko, delikatnie oprósz solą i pieprzem. Smaż prze 102 minuty, a następnie rozbij żółtko i odwróć jajko na drugą stronę. Smaż dodatkową minutę. 
  3. Złóż kanapkę: szpinak ułóż na spodniej części bułki, posyp serem, na wierzch połóż jajko i przykryj górną częścią bułki.

 

Patenty kucharza: 

  • Zamiast sera cheddar możesz wykorzystać dowolną inną ulubioną odmianę. 
  • Jeżeli chcesz, aby posiłek był bardziej treściwy, przygotuj dwie kanapki lub też dodaj szarpanego kurczaka pomiędzy szpinak, a jajko. 
  • Możesz przygotować ten przepis także z jajkiem w koszulce (ala eggs Benedict) – zmniejszysz ilość użytej oliwy oraz sprawisz, że żółtko będzie bardziej płynne.
  • Kanapka z jajkiem najlepiej będzie smakować zaraz po przygotowaniu. Możesz jednak w razie potrzeby przechować ją w lodówce.

 

Jak i dlaczego to działa? 

Kanapki to prosty i szybki sposób na kolację. Jeżeli przygotujesz je na bazie szpinaku i jajka, zapewnisz sobie dużą porcję białka, która sprawi, że nie będziesz się budził i rano wstaniesz bez poczucia głodu. Dodatkowo również w szpinaku znajdziesz żelazo i wiele innych cennych składników odżywczych, a wykorzystanie sera pozwoli nadać kolacji wyjątkowy smak.

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN