Jeżeli chcesz szybko przygotować smaczny i zdrowy posiłek, nie ma nic lepszego, niż kanapka. A dokładniej – kanapka z hummusem i wybranymi przez Ciebie, ulubionymi warzywami. Nie tylko będzie treściwa i dostarczy Ci dużej dawki błonnika oraz białka, ale także docenisz jej wyjątkowy smak.
Składniki (1 porcja):
- 2 kromki chleba pełnoziarnistego
- 3 łyżki hummusu
- 1/4 awokado, puree
- 1/2 szklanki mieszanki sałat
- 1/4 średniej czerwonej papryki, pokrojonej w plasterki
- 1/4 szklanki pokrojonego w plasterki ogórka
- 1/4 szklanki startej marchewki
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 325
Węglowodany 40g
Białko 13g
Tłuszcz 14g
Błonnik 12g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Pokrój i przygotuj wszystkie warzywa.
- Awokado rozgnieć w misce widelcem. Będzie to tym łatwiejsze, im bardziej dojrzałego owocu użyjesz.
- Jedną kromkę chleba posmaruj hummusem, drugą awokado, wypełnij kanapkę zieleniną, papryką, ogórkiem i marchewką, przekrój na pół i podawaj.
Patenty kucharza:
- Jedna przeciętna kromka pieczywa powinna ważyć ok. 30-35 g.
- Jeżeli lubisz, do kanapki możesz dodać kiełki.
- Zamiast mieszanki sałat możesz wykorzystać jeden ulubiony rodzaj.
- W przepisie dobrze sprawdzi się również pieczywo razowe lub pszenno-razowe na zakwasie.
- Dla odrobinę bardziej wyrazistego smaku możesz dodać suszone płatki chili.
- Zamiast surowych warzyw możesz wykorzystać też te pieczone, grillowane lub podsmażone. W takim wypadku wypróbuj innych odmian warzyw.
- Zachęcamy, abyś przygotował humus samodzielnie – będzie jeszcze smaczniejszy i doprawiony wedle Twojego gustu.
Jak i dlaczego to działa?
Humus jest dobrym źródłem błonnika, a jeżeli przygotujesz go samodzielnie, możesz doprawić pastę wedle własnego upodobania. Z kolei wybrane warzywa dostarczą wielu cennych witamin i składników odżywczych. Kanapka z hummusem to pomysł w sam raz na kolację lub też drugie śniadanie – zawsze wtedy, gdy chcesz przygotować zdrowy posiłek w miarę szybko.