Kanapka z awokado i bekonem (plus wersja wegetariańska)

Kanapka z awokado to bardzo popularne śniadanie w wielu zakątkach świata. Jeżeli jednak nie chcesz jeść codziennie tej samej kanapki i szukasz pomysłów na to, jak ją nieco odmienić czy urozmaicić, to świetnie trafiłeś. Połącz awokado z jajkiem, bekonem i cebulką, a odkryjesz to danie na nowo i zyskasz ciekawą alternatywę na wytrawne śniadanie lub przekąskę. 

Składniki (2 porcje):

  • 2 kromki chleba na zakwasie (lub pełnoziarnistego) – przeciętna kromka waży ok. 35-40 g 
  • 2 plastry bekonu (zamiennik: pokrojona w paski pancetta) 
  • 1 średnia biała cebula pokrojona w plasterki 
  • 2 duże jajka 

 

Mus z awokado: 

  • 1 duże awokado (lub 2 małe awokado) 
  • sok z 1/2 limonki 
  • 2 łyżeczki (ok. 10 g) kminku 
  • sól morska i pieprz do smaku 

 

Dekoracja: 

  •  pieprz mielony 
  • płatki czerwonej papryki 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    420

Węglowodany   32g

Białko   16g

Tłuszcz    27g

Błonnik    7g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Umieść pieczywo w tosterze/opiekaczu i przypiecz na chrupko. Możesz delikatnie spryskać ich wierzch oliwą z oliwek.
  2. Zmiksuj awokado, a następnie dopraw limonką, kminkiem, solą i pieprzem.
  3. Na chłodnej patelni ułóż bekon, a następnie ustaw ogień na średni. Możesz również rozgrzać patelnię wcześniej, jednak wtedy pokryj jej powierzchnię cienką warstwą oliwy, aby mięso się nie przykleiło.
  4. Po usmażeniu bekonu przełóż go na ręcznik papierowy i delikatnie dociśnij, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Pozostaw do przestygnięcia.
  5. Podsmaż cebulę na patelni z tłuszczem po smażeniu bekonu – ok. 10 minut lub do czasu, aż się skarmelizuje. Dodaj sól w czasie smażenia. Po przygotowaniu odstaw na bok.
  6. Na patelnię wbij jajka i usmaż sunny side up (z płynnym żółtkiem – bez zakrywania pokrywką od góry).
  7. Złóż kanapkę. Na jedną kromkę nałóż połowę puree z awokado, połowę cebuli, 1 plaster boczku i 1 jajko. Udekoruj pieprzem i/lub papryką. 

 

Patenty kucharza: 

  • Wersja wegetariańska: zamiast bekonu możesz wykorzystać podsmażone z przyprawami tofu lub grillowane, pokrojone w paski warzywa (np. marchew). 
  • Posiłek spożywaj od razu po przygotowaniu. 
  • Do dekoracji możesz wykorzystać również świeże poszatkowane zioła lub kiełki.

 

Jak i dlaczego to działa? 

Awokado jest bardzo bogatym źródłem zdrowych tłuszczów, a także wielu witamin i minerałów. Jeżeli wybierzesz wysokiej jakości bekon, będzie on dobrym źródłem białka – podobnie, jak jajko. Obecność warzyw pozwala dodatkowo zwiększyć objętość posiłku, dzięki czemu będziesz czuł się nasycony na dłużej. Kanapka z awokado i dodatkami to bardzo dobry pomysł na osób, które lubią śniadanie w wydaniu wytrawnym. 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN