Kanapka z awokado to bardzo popularne śniadanie w wielu zakątkach świata. Jeżeli jednak nie chcesz jeść codziennie tej samej kanapki i szukasz pomysłów na to, jak ją nieco odmienić czy urozmaicić, to świetnie trafiłeś. Połącz awokado z jajkiem, bekonem i cebulką, a odkryjesz to danie na nowo i zyskasz ciekawą alternatywę na wytrawne śniadanie lub przekąskę.
Składniki (2 porcje):
- 2 kromki chleba na zakwasie (lub pełnoziarnistego) – przeciętna kromka waży ok. 35-40 g
- 2 plastry bekonu (zamiennik: pokrojona w paski pancetta)
- 1 średnia biała cebula pokrojona w plasterki
- 2 duże jajka
Mus z awokado:
- 1 duże awokado (lub 2 małe awokado)
- sok z 1/2 limonki
- 2 łyżeczki (ok. 10 g) kminku
- sól morska i pieprz do smaku
Dekoracja:
- pieprz mielony
- płatki czerwonej papryki
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 420
Węglowodany 32g
Białko 16g
Tłuszcz 27g
Błonnik 7g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Umieść pieczywo w tosterze/opiekaczu i przypiecz na chrupko. Możesz delikatnie spryskać ich wierzch oliwą z oliwek.
- Zmiksuj awokado, a następnie dopraw limonką, kminkiem, solą i pieprzem.
- Na chłodnej patelni ułóż bekon, a następnie ustaw ogień na średni. Możesz również rozgrzać patelnię wcześniej, jednak wtedy pokryj jej powierzchnię cienką warstwą oliwy, aby mięso się nie przykleiło.
- Po usmażeniu bekonu przełóż go na ręcznik papierowy i delikatnie dociśnij, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Pozostaw do przestygnięcia.
- Podsmaż cebulę na patelni z tłuszczem po smażeniu bekonu – ok. 10 minut lub do czasu, aż się skarmelizuje. Dodaj sól w czasie smażenia. Po przygotowaniu odstaw na bok.
- Na patelnię wbij jajka i usmaż sunny side up (z płynnym żółtkiem – bez zakrywania pokrywką od góry).
- Złóż kanapkę. Na jedną kromkę nałóż połowę puree z awokado, połowę cebuli, 1 plaster boczku i 1 jajko. Udekoruj pieprzem i/lub papryką.
Patenty kucharza:
- Wersja wegetariańska: zamiast bekonu możesz wykorzystać podsmażone z przyprawami tofu lub grillowane, pokrojone w paski warzywa (np. marchew).
- Posiłek spożywaj od razu po przygotowaniu.
- Do dekoracji możesz wykorzystać również świeże poszatkowane zioła lub kiełki.
Jak i dlaczego to działa?
Awokado jest bardzo bogatym źródłem zdrowych tłuszczów, a także wielu witamin i minerałów. Jeżeli wybierzesz wysokiej jakości bekon, będzie on dobrym źródłem białka – podobnie, jak jajko. Obecność warzyw pozwala dodatkowo zwiększyć objętość posiłku, dzięki czemu będziesz czuł się nasycony na dłużej. Kanapka z awokado i dodatkami to bardzo dobry pomysł na osób, które lubią śniadanie w wydaniu wytrawnym.