Masz ochotę na lekkie, lecz nadal pożywne śniadanie? Znudziły cię klasyczne propozycje na początek dnia? Wypróbuj tę intensywnie zielony sandwich, w którym znajdziesz wiele wartościowych warzyw, ziół, a także awokado. Wegańska kanapka z zielonymi warzywami to przepis przyjazny osobom stosującym diety ubogie w produkty pochodzenia zwierzęcego.
Składniki (2 porcje):
- 1/2 szklanki zwykłego jogurtu greckiego
- 1/2 szklanki posiekanych świeżych liści pietruszki
- 2 łyżki posiekanych świeżych liści estragonu
- 2 łyżki posiekanego świeżego szczypiorku
- 1 łyżka kaparów, opłukanych i posiekanych
- 1 ząbek czosnku, starty
- 1 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
- 1/4 szklanki soku z cytryny
- 1 średnie awokado, pokrojone na 8 plasterków
- 1/4 łyżeczki soli
- 4 kromki pożywnego chleba pełnoziarnistego
- 1 szklanka rzeżuchy lub szpinaku, podzielona
- 1 szklanka cienko pokrojonego ogórka, podzielona
- 1/2 szklanki kiełków lucerny, podzielone
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 387
Węglowodany 44g
Białko 16g
Tłuszcz 20g
Błonnik 11g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Połącz jogurt, pietruszkę, estragon, szczypiorek, kapary, czosnek, skórkę z cytryny i 2 łyżki soku z cytryny w średniej misce; wymieszaj, aż dobrze się połączą.
- Posyp awokado równomiernie solą i skrop pozostałymi 2 łyżkami soku z cytryny.
- Na każdą kromkę chleba nałóż 2 czubate łyżki mieszanki jogurtowej, a następnie połóż 1/2 szklanki rzeżuchy i ogórka, 4 plasterki awokado i 1/4 szklanki kiełków lucerny.
- Na wierzch ułóż pozostałe 2 kromki chleba, częścią z jogurtem do dołu. Przekrój na pół i natychmiast podawaj.
Patenty kucharza:
- Kanapki z powodzeniem zabierzesz ze sobą do pracy, na drugie śniadanie.
- Zamiast rzeżuchy lub szpinaku możesz wykorzystać też dowolne inne kiełki.
- Jeżeli nie masz pod ręką kaparów, możesz zastąpić je pokrojonymi w cienkie plasterki zielonymi oliwkami.
Jak i dlaczego to działa?
Wegańska kanapka z warzywami i ziołami to dobry pomysł na rozpoczęcie dnia, szczególnie jeżeli nie lubisz ciężkich i dużych śniadań. Taki posiłek pomoże Ci zadbać o dzienne spożycie warzyw w odpowiedniej ilości, w związku z czym warto się na niego skusić także wtedy, gdy nie ograniczasz produktów pochodzenia zwierzęcego w swoim jadłospisie.