Kanapka na zielono (wegańska) 

Masz ochotę na lekkie, lecz nadal pożywne śniadanie? Znudziły cię klasyczne propozycje na początek dnia? Wypróbuj tę intensywnie zielony sandwich, w którym znajdziesz wiele wartościowych warzyw, ziół, a także awokado. Wegańska kanapka z zielonymi warzywami to przepis przyjazny osobom stosującym diety ubogie w produkty pochodzenia zwierzęcego.

Składniki (2 porcje):

  • 1/2 szklanki zwykłego jogurtu greckiego 
  • 1/2 szklanki posiekanych świeżych liści pietruszki 
  • 2 łyżki posiekanych świeżych liści estragonu 
  • 2 łyżki posiekanego świeżego szczypiorku 
  • 1 łyżka kaparów, opłukanych i posiekanych 
  • 1 ząbek czosnku, starty 
  • 1 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny 
  • 1/4 szklanki soku z cytryny 
  • 1 średnie awokado, pokrojone na 8 plasterków
  • 1/4 łyżeczki soli 
  • 4 kromki pożywnego chleba pełnoziarnistego 
  • 1 szklanka rzeżuchy lub szpinaku, podzielona 
  • 1 szklanka cienko pokrojonego ogórka, podzielona 
  • 1/2 szklanki kiełków lucerny, podzielone 

 

Szklanka ma pojemność 250 ml. 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    387

Węglowodany   44g

Białko   16g

Tłuszcz    20g

Błonnik    11g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Połącz jogurt, pietruszkę, estragon, szczypiorek, kapary, czosnek, skórkę z cytryny i 2 łyżki soku z cytryny w średniej misce; wymieszaj, aż dobrze się połączą.  
  2. Posyp awokado równomiernie solą i skrop pozostałymi 2 łyżkami soku z cytryny. 
  3. Na każdą kromkę chleba nałóż 2 czubate łyżki mieszanki jogurtowej, a następnie połóż 1/2 szklanki rzeżuchy i ogórka, 4 plasterki awokado i 1/4 szklanki kiełków lucerny.  
  4. Na wierzch ułóż pozostałe 2 kromki chleba, częścią z jogurtem do dołu. Przekrój na pół i natychmiast podawaj.

 

Patenty kucharza: 

  • Kanapki z powodzeniem zabierzesz ze sobą do pracy, na drugie śniadanie. 
  • Zamiast rzeżuchy lub szpinaku możesz wykorzystać też dowolne inne kiełki. 
  • Jeżeli nie masz pod ręką kaparów, możesz zastąpić je pokrojonymi w cienkie plasterki zielonymi oliwkami.

 

Jak i dlaczego to działa? 

Wegańska kanapka z warzywami i ziołami to dobry pomysł na rozpoczęcie dnia, szczególnie jeżeli nie lubisz ciężkich i dużych śniadań. Taki posiłek pomoże Ci zadbać o dzienne spożycie warzyw w odpowiedniej ilości, w związku z czym warto się na niego skusić także wtedy, gdy nie ograniczasz produktów pochodzenia zwierzęcego w swoim jadłospisie. 

 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN