Caprese to bardzo prosta w przygotowaniu, popularna sałatka włoska, której głównymi gwiazdami są pomidory, ser mozaerlla i oliwa. W tym przepisie odkryjesz, że można wykorzystać ją też w inny sposób. Kanapka caprese to pyszna, pełnowartościowa kolacja, ale także pierwsze lub drugie śniadanie.
Składniki (1 porcja):
- 2 plasterki ciabatty, opiekane
- 1/4 szklanki lekko zapakowanych świeżych liści bazylii
- 60 g sera mozzarella, pokrojonego w plasterki
- 2 plasterki pomidora
- 1 łyżka posiekanych suszonych pomidorów w oleju
- 1 łyżeczka glazury balsamicznej
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 376
Węglowodany 42g
Białko 17g
Tłuszcz 16g
Błonnik 3g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Przekrój ciabattę wsdłuż na pół.
- Na spodniej kromce ułóż połowę porcji bazylii, a na wierzch dodaj mozzarellę, pomidora i suszone pomidory.
- Skrop glazurą balsamiczną, posyp pozostałymi liśćmi bazylii i przykryj drugą kromką ciabatty.
- Przekrój kanapkę ukośnie na pół. Podawaj od razu.
Patenty kucharza:
- Wykorzystaj pomidora malinowego lub daktylowego, aby uzyskać najlepszy smak.
- Możesz zabrać kanapkę ze sobą i potraktować ją także jako drugie śniadanie.
- Jeżeli chcesz zmniejszyć kaloryczność, wykorzystaj suszone pomidory bez zalewy z oleju.
- Jeżeli chcesz zwiększyć ilość białka w porcji, dodaj poszarpane pieczone mięso z kurczaka lub chudą wędlinę.
- Zamiast ciabatty możesz wykorzystać zwykłe pieczywo, półbagietkę lub inną dowolną bułkę o zbliżonej wadze.
Jak i dlaczego to działa?
Mozarella to dobre źródło białka, szczególnie jeżeli wybierzesz wersję o niższej zawartości tłuszczu. W połączeniu z dwoma odmianami pomidorów i bazylią stworzy kompletny, pełnowartościowy i stosunkowo niskokaloryczny posiłek, który nasyci Cię na długi czas. Kanapka caprese jest też łatwiejsza do zabrania w podróż, więc możesz skorzystać z tego przepisu zawsze wtedy, gdy potrzebujesz posiłku do zjedzenia w trasie.