Niskowęglowodanowy kalafiorowy „ryż”

Kalafiorowy „ryż” to świetna, niskowęglowodanowa alternatywa dla ryżu klasycznego. Została przygotowana z myślą o osobach ograniczających spożycie węglowodanów, jak i tych na redukcyjnym planie żywieniowym. Niewielka ilość kalorii sprawia, że możesz zjeść większą porcję, a dodatkowo dostarczysz organizmowi wielu cennych składników odżywczych. 

Składniki (8 porcji):

  • 1 duży kalafior 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    25

Węglowodany   5g

Białko   2g

Tłuszcz    0g

Błonnik    3g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Umyj kalafiora, a następnie dokładnie osusz. Usuń wszystkie zielone części.
  2. Jeśli używasz tarki, pokrój kalafior na większe kawałki i użyj tarki z otworami o średniej wielkości, aby zetrzeć go na „ryż”. Jeśli używasz procesora kuchennego, pokrój na mniejsze kawałki i użyj przystawki do tarcia.
  3. Przygotowując posiłek przygotuj kalafiorowy „ryż” na patelni, podsmażając go z odrobiną oliwy lub oleju.

 

Patenty kucharza: 

  • Przed pokrojeniem warzywa przenieś je na czysty ręcznik papierowy i naciśnij, aby usunąć nadmiar wilgoci. Dzięki temu „ryż” nie będzie mokry. 
  • Przygotowany „ryz” możesz zjeść na surowo, ugotować lub podsmażyć na oliwie zależnie od potrzeb. 
  •  Ugotowany kalafiorowy „ryż” przechowuj w lodówce do 5 dni. Nieugotowany możesz trzymać w zamrażarce maksymalnie przez miesiąc. 
  • Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną. 

Jak i dlaczego to działa? 

Kalafior zamiast właściwego ryżu pozwala na znaczące obniżenie ilości kalorii oraz węglowodanów w posiłku. Z tego względu jest to produkt polecany osobom na diecie niskowęglowodanowej, ketogenicznej lub stosujących redukcyjny plan żywieniowy. Dodatkowym plusem jest również fakt, że kalafior zawiera w sobie witaminy z grupy B oraz witaminę C, E i K, a także pierwiastki takie, jak potas, sód, magnez, fosfor, żelazo, cynk i mangan. Kalafior zamiast ryżu podniesie również zawartość błonnika w Twoim posiłku.

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN