Kalafiorowy „ryż” to świetna, niskowęglowodanowa alternatywa dla ryżu klasycznego. Została przygotowana z myślą o osobach ograniczających spożycie węglowodanów, jak i tych na redukcyjnym planie żywieniowym. Niewielka ilość kalorii sprawia, że możesz zjeść większą porcję, a dodatkowo dostarczysz organizmowi wielu cennych składników odżywczych.
Składniki (8 porcji):
- 1 duży kalafior
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 25
Węglowodany 5g
Białko 2g
Tłuszcz 0g
Błonnik 3g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Umyj kalafiora, a następnie dokładnie osusz. Usuń wszystkie zielone części.
- Jeśli używasz tarki, pokrój kalafior na większe kawałki i użyj tarki z otworami o średniej wielkości, aby zetrzeć go na „ryż”. Jeśli używasz procesora kuchennego, pokrój na mniejsze kawałki i użyj przystawki do tarcia.
- Przygotowując posiłek przygotuj kalafiorowy „ryż” na patelni, podsmażając go z odrobiną oliwy lub oleju.
Patenty kucharza:
- Przed pokrojeniem warzywa przenieś je na czysty ręcznik papierowy i naciśnij, aby usunąć nadmiar wilgoci. Dzięki temu „ryż” nie będzie mokry.
- Przygotowany „ryz” możesz zjeść na surowo, ugotować lub podsmażyć na oliwie zależnie od potrzeb.
- Ugotowany kalafiorowy „ryż” przechowuj w lodówce do 5 dni. Nieugotowany możesz trzymać w zamrażarce maksymalnie przez miesiąc.
- Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną.
Jak i dlaczego to działa?
Kalafior zamiast właściwego ryżu pozwala na znaczące obniżenie ilości kalorii oraz węglowodanów w posiłku. Z tego względu jest to produkt polecany osobom na diecie niskowęglowodanowej, ketogenicznej lub stosujących redukcyjny plan żywieniowy. Dodatkowym plusem jest również fakt, że kalafior zawiera w sobie witaminy z grupy B oraz witaminę C, E i K, a także pierwiastki takie, jak potas, sód, magnez, fosfor, żelazo, cynk i mangan. Kalafior zamiast ryżu podniesie również zawartość błonnika w Twoim posiłku.