Kalafiorowy ryż to powszechnie znany i lubiany zamiennik warzywny dla tradycyjnego ryżu. Jest niskokaloryczny, dzięki czemu możesz pozwolić sobie na porcję „od serca”. Ten przepis łączy to wyjątkowe warzywo z awokado – skarbnicą witamin i zdrowych kwasów tłuszczowych – aby stworzyć jego jeszcze lepszą, doskonalszą wersję.
Składniki (6 porcji):
- 6 szklanek ryżu kalafiorowego (mniej więcej jedna duża główka)
- 1 łyżka wybranego oleju (z awokado, kokosowego, oliwy itd.)
- 120 g pokrojonej w kostkę żółtej cebuli
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 2 duże awokado, pokrojone w kostkę
- 1 jalapeno, pokrojone w kostkę
- 2 1/2 łyżki soku z limonki
- 1/2 szklanki kolendry, grubo posiekanej
- sól i pieprz do smaku
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 151
Węglowodany 14g
Białko 4g
Tłuszcz 10g
Błonnik 7g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Ustaw dużą patelnię do smażenia na średnim ogniu. Dodaj olej i pozwól mu się rozgrzać. Gdy będzie już gorąca, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż przez 5 minut, aż stanie się przezroczysta, od czasu do czasu mieszając.
- Dodaj czosnek i smaż przez kolejną minutę. Następnie wysyp na patelnię ryż kalafiorowy i gotuj przez 6-7 minut, mieszając od czasu do czasu, aż zmięknie.
- Podczas gdy kalafior się gotuje, przygotuj puree z awokado. Dodaj awokado, pokrojone w kostkę jalapeno, sok z limonki, sól i pieprz do dużej miski i rozgniataj widelcem, aż się połączą. Pasta powinna mieć delikatną teksturę (podobnie jak guacamole).
- Gdy ryż kalafiorowy będzie gotowy, zdejmij go z ognia. Dodaj mieszaninę awokado oraz posiekaną kolendrę do ryżu kalafiorowego i dobrze wymieszaj.
Patenty kucharza:
- Przechowywanie: w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku. Polecamy wcześniej podzielić ryż na porcje.
- Kalafiorowy ryż możesz wykorzystać do dań z mięsem, owocami morza, jak i wegetariańskich czy wegańskich.
Jak i dlaczego to działa?
Dzięki swojemu neutralnemu smakowi kalafior bardzo dobrze sprawdza się jako zamiennik ryżu. Dodatkowo również zawiera witaminy A, B, C, E oraz K, jak i sód, potas, magnez, żelazo, mangan, miedź i cynk. Awokado dostarczy Ci dodatkowej porcji mikroelementów oraz – co najważniejsze – zdrowych kwasów tłuszczowych w dobrze przyswajalnej formie. Wykorzystaj kalafiorowy ryż z jego dodatkiem zamiast tradycyjnego zawsze wtedy, gdy chcesz obniżyć wartość kaloryczną posiłku.