Kalafiorowy ryż z dodatkiem awokado

Kalafiorowy ryż to powszechnie znany i lubiany zamiennik warzywny dla tradycyjnego ryżu. Jest niskokaloryczny, dzięki czemu możesz pozwolić sobie na porcję „od serca”. Ten przepis łączy to wyjątkowe warzywo z awokado – skarbnicą witamin i zdrowych kwasów tłuszczowych – aby stworzyć jego jeszcze lepszą, doskonalszą wersję. 

Składniki (6 porcji):

  • 6 szklanek ryżu kalafiorowego (mniej więcej jedna duża główka) 
  • 1 łyżka wybranego oleju (z awokado, kokosowego, oliwy itd.) 
  • 120 g pokrojonej w kostkę żółtej cebuli 
  • 3 ząbki czosnku, posiekane 
  • 2 duże awokado, pokrojone w kostkę 
  • 1 jalapeno, pokrojone w kostkę 
  • 2 1/2 łyżki soku z limonki 
  • 1/2 szklanki kolendry, grubo posiekanej 
  • sól i pieprz do smaku 

 

Szklanka ma pojemność 250 ml. 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    151

Węglowodany   14g

Białko   4g

Tłuszcz    10g

Błonnik    7g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Ustaw dużą patelnię do smażenia na średnim ogniu. Dodaj olej i pozwól mu się rozgrzać. Gdy będzie już gorąca, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż przez 5 minut, aż stanie się przezroczysta, od czasu do czasu mieszając.  
  2. Dodaj czosnek i smaż przez kolejną minutę. Następnie wysyp na patelnię ryż kalafiorowy i gotuj przez 6-7 minut, mieszając od czasu do czasu, aż zmięknie.  
  3. Podczas gdy kalafior się gotuje, przygotuj puree z awokado. Dodaj awokado, pokrojone w kostkę jalapeno, sok z limonki, sól i pieprz do dużej miski i rozgniataj widelcem, aż się połączą. Pasta powinna mieć delikatną teksturę (podobnie jak guacamole).
  4. Gdy ryż kalafiorowy będzie gotowy, zdejmij go z ognia. Dodaj mieszaninę awokado oraz posiekaną kolendrę do ryżu kalafiorowego i dobrze wymieszaj. 

 

Patenty kucharza: 

  • Przechowywanie: w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku. Polecamy wcześniej podzielić ryż na porcje. 
  • Kalafiorowy ryż możesz wykorzystać do dań z mięsem, owocami morza, jak i wegetariańskich czy wegańskich.

 

Jak i dlaczego to działa? 

Dzięki swojemu neutralnemu smakowi kalafior bardzo dobrze sprawdza się jako zamiennik ryżu. Dodatkowo również zawiera witaminy A, B, C, E oraz K, jak i sód, potas, magnez, żelazo, mangan, miedź i cynk. Awokado dostarczy Ci dodatkowej porcji mikroelementów oraz – co najważniejsze – zdrowych kwasów tłuszczowych w dobrze przyswajalnej formie. Wykorzystaj kalafiorowy ryż z jego dodatkiem zamiast tradycyjnego zawsze wtedy, gdy chcesz obniżyć wartość kaloryczną posiłku.

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN