Jajko po benedyktyńsku to jedno z najpopularniejszych dań kuchni międzynarodowej, które często znajduje się w menu hoteli i innych wycieczkowych kurortów. Są delikatne, rozpływają się w ustach i stanowią jeden z lepszych sposobów na rozpoczęcie dnia. Połącz je z kromką pełnoziarnistego pieczywa, wędzonym łososiem, sosem i odrobiną zieleniny, a uzyskasz smakowity posiłek na wiele okazji.
Składniki (1 porcja):
Sos holenderski – 8 porcji:
- 3 żółtka
- sok z 1 cytryny
- 2 1/2 łyżki gorącej wody
- 3/4 szklanki oliwy z oliwek
- szczypta soli morskiej
- 1 łyżka (ok. 15 g) wędzonej papryki
Kanapka – 1 porcja:
- 1/2 English muffin, opieczony (zamiennik: 1 kromka pieczywa pełnoziarnistego)
- 2 łyżki rozgniecionego awokado
- 60 g wędzonego łososia
- 1 jajko po benedyktyńsku (zamiennik: jajko sadzone sunny side up)
- 1 łyżka (ok. 10 g) białego octu winnego
- 2 łyżki (ok. 20 g) oliwy z oliwek hollandaise
Dekoracja:
- świeży lub suszony koperek
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 750
Węglowodany 23g
Białko 23g
Tłuszcz 65g
Błonnik 8g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania – sos:
- Do robota kuchennego (lub blendera) dodaj żółtka, gorącą wodę i sok z cytryny. Miksuj pulsacyjnie przez kilka sekund.
- Ustaw robot kuchenny na stałą prędkość, a następnie powoli wlewaj oliwę z oliwek, mieszając. Gdy sos się uformuje/zgęstnieje, dodaj obfitą szczyptę soli morskiej i odmierzoną wędzoną paprykę. Zatrzymaj robota kuchennego, gdy osiągniesz pożądaną konsystencję.
- Dopraw do smaku solą morską i pieprzem i wymieszaj delikatnie szpatułką.
- Po przygotowaniu przechowuj w szczelnym pojemniku w lodówce.
Sposób przygotowania – kanapka:
- Doprowadź garnek wody do wrzenia. Dodaj szczyptę soli morskiej i 1 łyżkę białego octu winnego. Wbij jajko do małego naczynia/miski. Włóż widelec do wrzącej wody i zakręć, tworząc wir, a następnie wlej jajko tak, aby znalazło się w jego środku (ważne: staraj się nie rozlać żółtka). Gotuj przez 3 – 5 minut. Łyżką cedzakową wyjmij jajko i przełóż na papierowy ręcznik.
- Włóż English muffin lub kromkę pieczywa do opiekacza/tostera i przypiecz (bez masła).
- Na pieczywie ułóż awokado, łososia i jajko. Do smaku możesz dodać również świeżo zmielonego pieprzu. Na wierzch nałóż porcję sosu holenderskiego i udekoruj ziołami.
Patenty kucharza:
- Jajko po benedyktyńsku spożyj od razu po przygotowaniu.
- Zamiast koperku możesz użyć natki pietruszki, szczypiorku lub zielonej cebulki. Jeżeli preferujesz, za dekorację mogą posłużyć również różnego rodzaju kiełki.
Jak i dlaczego to działa?
Łosoś jest bardzo zdrową rybą tłustą, ze względu na obecność kwasów z grupy omega. Wybierając produkt na kanapki zdecyduj się – jeżeli możesz – na łososia dzikiego, ponieważ jest on lepszej jakości, niż ten hodowlany. W połączeniu z awokado dostarczy Ci on zdrowych kwasów tłuszczowych, podczas gdy jajko i sos będą przede wszystkim źródłem białka. Wykorzystanie klasycznych angielskich muffinów może być też miłą odmianą od typowego pieczywa.