Jajko po benedyktyńsku z łososiem i sosem holenderskim

Jajko po benedyktyńsku to jedno z najpopularniejszych dań kuchni międzynarodowej, które często znajduje się w menu hoteli i innych wycieczkowych kurortów. Są delikatne, rozpływają się w ustach i stanowią jeden z lepszych sposobów na rozpoczęcie dnia. Połącz je z kromką pełnoziarnistego pieczywa, wędzonym łososiem, sosem i odrobiną zieleniny, a uzyskasz smakowity posiłek na wiele okazji. 

Składniki (1 porcja):

Sos holenderski – 8 porcji: 

  • 3 żółtka 
  • sok z 1 cytryny 
  • 2 1/2 łyżki gorącej wody 
  • 3/4 szklanki oliwy z oliwek 
  • szczypta soli morskiej 
  • 1 łyżka (ok. 15 g) wędzonej papryki 

 

Kanapka – 1 porcja: 

  • 1/2 English muffin, opieczony (zamiennik: 1 kromka pieczywa pełnoziarnistego) 
  • 2 łyżki rozgniecionego awokado 
  • 60 g wędzonego łososia 
  • 1 jajko po benedyktyńsku (zamiennik: jajko sadzone sunny side up) 
  • 1 łyżka (ok. 10 g) białego octu winnego 
  • 2 łyżki (ok. 20 g) oliwy z oliwek hollandaise 

 

Dekoracja: 

  • świeży lub suszony koperek 

 

Szklanka ma pojemność 250 ml. 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    750

Węglowodany   23g

Białko   23g

Tłuszcz    65g

Błonnik    8g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania – sos: 

  1. Do robota kuchennego (lub blendera) dodaj żółtka, gorącą wodę i sok z cytryny. Miksuj pulsacyjnie przez kilka sekund.
  2. Ustaw robot kuchenny na stałą prędkość, a następnie powoli wlewaj oliwę z oliwek, mieszając. Gdy sos się uformuje/zgęstnieje, dodaj obfitą szczyptę soli morskiej i odmierzoną wędzoną paprykę. Zatrzymaj robota kuchennego, gdy osiągniesz pożądaną konsystencję.
  3. Dopraw do smaku solą morską i pieprzem i wymieszaj delikatnie szpatułką.
  4. Po przygotowaniu przechowuj w szczelnym pojemniku w lodówce.

 

Sposób przygotowania – kanapka: 

  1. Doprowadź garnek wody do wrzenia. Dodaj szczyptę soli morskiej i 1 łyżkę białego octu winnego. Wbij jajko do małego naczynia/miski. Włóż widelec do wrzącej wody i zakręć, tworząc wir, a następnie wlej jajko tak, aby znalazło się w jego środku (ważne: staraj się nie rozlać żółtka). Gotuj przez 3 – 5 minut. Łyżką cedzakową wyjmij jajko i przełóż na papierowy ręcznik. 
  2. Włóż English muffin lub kromkę pieczywa do opiekacza/tostera i przypiecz (bez masła).
  3. Na pieczywie ułóż awokado, łososia i jajko. Do smaku możesz dodać również świeżo zmielonego pieprzu. Na wierzch nałóż porcję sosu holenderskiego i udekoruj ziołami.

 

Patenty kucharza: 

  • Jajko po benedyktyńsku spożyj od razu po przygotowaniu. 
  • Zamiast koperku możesz użyć natki pietruszki, szczypiorku lub zielonej cebulki. Jeżeli preferujesz, za dekorację mogą posłużyć również różnego rodzaju kiełki.

 

Jak i dlaczego to działa? 

Łosoś jest bardzo zdrową rybą tłustą, ze względu na obecność kwasów z grupy omega. Wybierając produkt na kanapki zdecyduj się – jeżeli możesz – na łososia dzikiego, ponieważ jest on lepszej jakości, niż ten hodowlany. W połączeniu z awokado dostarczy Ci on zdrowych kwasów tłuszczowych, podczas gdy jajko i sos będą przede wszystkim źródłem białka. Wykorzystanie klasycznych angielskich muffinów może być też miłą odmianą od typowego pieczywa. 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN