Jajka i awokado to bardzo zdrowe połączenie pełne kluczowych składników odżywczych. Wybierając je na śniadanie zaczniesz dzień z dobrej stopy, a dodatkowo taki posiłek zapewni Ci poczucie sytości na długi czas. Jajka faszerowane pastą z awokado będą nie tylko wyjątkowo smaczne, ale również wprowadzą nieco różnorodności do Twoich śniadaniowych posiłków. Wypróbuj!
Składniki (1 porcja):
- Jaja kurze całe – 280 g (ok. 4 jajka rozmiaru L)
- Awokado – 140 g
- Szczypiorek – 20 g
- Sok cytrynowy – 18 g (3,5 łyżeczki)
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 641
Węglowodany 9g
Białko 39g
Tłuszcz 49g
Błonnik 5g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotuj i przekrój na połówki
- Wyjmij żółtka i rozgnieć widelcem razem z awokado, sokiem z cytryny i ulubionymi przyprawami.
- Wymieszaj pastę ze szczypiorkiem.
- Farsz włóż w białka.
Patenty kucharza:
- Jeżeli chcesz uzyskać bardziej kremową konsystencję nadzienia, ugotuj jajka na miękko (ok. 7-8 minut) i użyj dojrzałego awokado.
- Jajka faszerowane możesz zjeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jeżeli nie planujesz ich wykorzystać od razu, przechowaj je w lodowce w szczelnie zamkniętym pojemniku.
- Możesz podawać je solo lub też z pełnoziarnistym pieczywem, warzywami i innymi ulubionymi dodatkami.
- Przepis sprawdzi się również jako kolacja, przekąska lub drugie śniadanie.
Jak i dlaczego to działa?
Połączenie jajek i awokado to prawdziwa bomba składników odżywczych. Te pierwsze w końcu nie bez powodu zaliczane są do grupy produktów określanych jako superfoods. Witaminy, mikroelementy, pierwiastki śladowe i zdrowe jednonienasycone tłuszcze roślinne – wszystkie te związki znajdziesz w powyższym przepisie. Duża podaż białka sprawia, że posiłek będzie syty, dzięki czemu dobrze zaczniesz dzień. Faszerowane jajka, po wcześniejszym przygotowaniu, możesz również z powodzeniem zabrać ze sobą do pracy czy na drogę.