Jajecznica z pieczonymi warzywami

Jajecznica, którą możesz cieszyć się nie tylko w domu, ale także zabrać ze sobą. Dodatek warzyw zwiększa objętość posiłku, a delikatnie przygotowane jajka zapewniają smak i bogactwo wartości odżywczych. Przepis ten możesz wykorzystać zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Skorzystać z niego mogą również osoby stosujące dietę wegetariańską lub o umiarkowanej zawartości węglowodanów. 

Składniki (3 porcje):

Pieczone warzywa: 

  • 2 średnie cukinie, pokrojone w kostkę 
  • 1 średnia czerwona cebula, pokrojona w kostkę 
  • 1 1/2 łyżki oliwy z oliwek 
  • sól i pieprz do smaku 
    Jajecznica: 
  • 1 łyżka masła 
  • 6 jajek (lekko ubitych) 
  • 2 łyżki wody 
  • 1 łyżeczka (ok. 5 g) mielonego suszonego czosnku 
  • 1 łyżeczka  (ok. 5 g) suszonej cebuli 
  • sól i pieprz do smaku 

Dodatki: 

  • 6 łyżek tłustego cheddara (opcjonalne) 

Dekoracja: 

  • posiekana zielona cebulka 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    260

Węglowodany   14g

Białko   15g

Tłuszcz    17g

Błonnik    3g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Rozgrzej piekarnik do 215 stopni.
  2. Wyłóż blachę papierem do pieczenia, rozłóż równomiernie warzywa. Skrop oliwą i posyp solą morską i pieprzem. Piecz przez 15-20 minut, do czasu aż będą miękkie (czas może różnić się zależnie od wybranych warzyw).
  3. Ustaw patelnię z powłoką nieprzywierającą (non-stick) na średnim ogniu, delikatnie podgrzej i dodaj masło, poczekaj, aż się rozpuści, a następnie wlej jajka. Przygotowując jajecznicę na przemian trzymaj patelnię na ogniu oraz poza nim, dla bardziej kremowej konsystencji dania.
  4. Równomiernie podziel jajka i warzywa między pojemnikami na posiłki. Posyp serem, posiekaną zieloną cebulą i dopraw solą morską i pieprzem do smaku.  
     

Patenty kucharza:

  • Możesz dodać 1-2 kromki pieczywa pełnoziarnistego lub na zakwasie. 
  • Ubij i dopraw jajka w osobnej misce (delikatnie), aby uzyskać delikatniejszą konsystencję jajecznicy. 
  • Do dekoracji możesz wykorzystać również suszone lub świeże zioła, jak np. natka pietruszki. 
  • Jajecznicę możesz przygotować na kiełbasie lub bekonie (wtedy zrezygnuj z masła). 
  • Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Jajecznica jest częstym wyborem na śniadanie, a powyższy przepis pozwala na przygotowanie jej w nieco inny niż zwykle sposób. Obecność warzyw zwiększa objętość posiłku i zwiększa udział błonnika w każdej porcji. Dodatkowo ich upieczenie pozwala na zachowanie najlepszego smaku i wartości odżywczych. Jajka są uznawane za superfood i poza białkiem dostarczają również wiele cennych mikroelementów, jak witaminy A, E, D oraz K, a także żelazo, magnez, cynk, selen i fosfor. 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN