Jagodowe smoothie to propozycja na szybki, lekkostrawny posiłek, który dostarczy Ci wielu cennych składników odżywczych i wspomoże pracę Twojego układu pokarmowego. Przygotujesz go w zaledwie 5 minut, a także bez problemu zabierzesz ze sobą w drogę – do pracy, siłowni czy na wycieczkę.
Składniki (1 porcja):
- 1 szklanka mrożonych mieszanych jagód
- 3/4 szklanki wody
- 1/2 szklanki niskotłuszczowego zwykłego jogurtu greckiego
- 1 banan
- 1/4 awokado
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 424
Węglowodany 55g
Białko 17g
Tłuszcz 21g
Błonnik 11g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Umieść wszystkie składniki w blenderze kielichowym i zblenduj na gładką masę.
Patenty kucharza:
- Jeżeli porcja jest zbyt duża, podziel ją na pół.
- Możesz wykorzystać posiekane orzechy lub jagody do dekoracji.
- W przepisie użyj swoich ulubionych owoców jagodowych: truskawek, borówek, jeżyn, jagód itp.
- Jagodowe smoothie będzie miało gęstszą konsystencję, jeżeli użyjesz zamrożonych owoców. Jeżeli nie masz na to czasu, użyj świeżych owoców i dodaj kilka kostek lodu w zamian.
- Jeżeli chciałbyś więcej białka w porcji, dodaj miarkę odżywki proteinowej o neutralnym smaku.
Jak i dlaczego to działa?
Owoce jagodowe cechują się stosunkowo niskim indeksem glikemicznym (jak na owoce), a jednocześnie posiadają wiele cennych substancji odżywczych, jak witaminy, pierwiastki czy antyoksydanty. W połączeniu z orzechami zapewnią Ci solidną porcję mikroelementów, które pozwolą unormować pracę układu trawiennego. Przy okazji jagodowe smoothie zaspokoi również Twoją chęć sięgnięcia po coś słodkiego. Wykorzystaj je jako deser, drugie śniadanie lub przekąskę między posiłkami.