Słodkie, mocno jabłkowe i bez grama orzechów. Jeżeli chcesz spróbować czegoś innego, niż klasyczny baton, to ten przepis jest jak najbardziej godny uwagi. Jest on prosty w przygotowaniu, a niska kaloryczność sprawia, że bez problemu wciśniesz jedną porcję w swój dzienny jadłospis. Dodatek kolagenu również przyda się Twojemu organizmowi. Wypróbuj jabłkowe batony proteinowe już dziś!
Składniki (9 porcji):
Batony:
- 1/4 szklanki + 2 łyżki mąki kokosowej
- 3/4 szklanki odżywki białkowej z kolagenem
- 1/4 szklanki + 2 łyżki masła kokosowego (roztopionego)
- 2 łyżki niesłodzonego musu jabłkowego
- 2,5 łyżki syropu klonowego
- 1/4 szklanki śmietanki kokosowej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 szklanki wiórków kokosowych, niesłodzonych (opcjonalnie)
- 1/4 szklanki suszonych jabłek (posiekanych, opcjonalnie)
Lukier z ciemnej czekolady (opcjonalnie):
- 1/4 szklanki oleju kokosowego
- 2 łyżki sproszkowanego kakao
- 1/2 łyżki czystego syropu klonowego
Posypka:
- cynamon
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 177
Węglowodany 11g
Białko 11g
Tłuszcz 10g
Błonnik 4g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Do wartości kalorycznej dolicz dodatkowo polewę: 85 kcal, 7 g tłuszczu, 2 g węglowodanów
Sposób przygotowania – batony:
- Wszystkie składniki wymieszaj ręcznie w misce na gładką masę.
- Uformuj 8 równych batoników. Dla zachowanie zbliżonej wielkości do porcjowania masy możesz użyć łyżki do lodów lub silikonowych foremek.
- Uformowane batony włóż do lodówki na 30 minut, aby stwardniały.
- Po stężeniu wyjmij batony z lodówki i udekoruj polewą (lub pozostaw bez dodatków).
Sposób przygotowania – polewa czekoladowa:
- Rozpuść olej kokosowy i wymieszaj z kakao w proszku oraz syropem klonowym.
- Zanurz dolną połowę każdego batonika w polewie czekoladowej. Możesz też użyć rękawa cukierniczego, aby zrobić z polewy wzorek.
- Umieść batony na woskowanym papierze w lodówce, aby stwardniały.
Patenty kucharza:
- Przechowywanie: jabłkowe batony proteinowe trzymaj w temperaturze pokojowej lub w lodówce (dla zachowania świeżości na dłużej).
- Zamiast domowej polewy czekoladowej możesz wykorzystać też rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę (gorzką, mleczną, białą – wedle uznania). Pamiętaj tylko, że wartości odżywcze dla jednej porcji polewy ulegną zmianie.
Jak i dlaczego to działa?
Ten przepis przygotowaliśmy przede wszystkim z myślą o osobach, które nie mogą jeść orzechów. Zamienienie ich na masę kokosową sprawia, że batony są bezpieczne także dla osób z alergiami. Dzięki temu możesz cieszyć się słodką przekąską bez ryzykowania złego samopoczucia. Dodatkowo wysoka zawartość białka sprawia, że baton pozwoli Ci bez problemu dotrwać do kolejnego głównego posiłku.