Jabłkowe batony proteinowe z kolagenem (bez orzechów)

Słodkie, mocno jabłkowe i bez grama orzechów. Jeżeli chcesz spróbować czegoś innego, niż klasyczny baton, to ten przepis jest jak najbardziej godny uwagi. Jest on prosty w przygotowaniu, a niska kaloryczność sprawia, że bez problemu wciśniesz jedną porcję w swój dzienny jadłospis. Dodatek kolagenu również przyda się Twojemu organizmowi. Wypróbuj jabłkowe batony proteinowe już dziś!

Składniki (9 porcji):

Batony: 

  • 1/4 szklanki + 2 łyżki mąki kokosowej 
  • 3/4 szklanki odżywki białkowej z kolagenem 
  • 1/4 szklanki + 2 łyżki masła kokosowego (roztopionego) 
  • 2 łyżki niesłodzonego musu jabłkowego 
  • 2,5 łyżki syropu klonowego 
  • 1/4 szklanki śmietanki kokosowej 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • 1/4 szklanki wiórków kokosowych, niesłodzonych (opcjonalnie) 
  • 1/4 szklanki suszonych jabłek (posiekanych, opcjonalnie) 

 

Lukier z ciemnej czekolady (opcjonalnie): 

  • 1/4 szklanki oleju kokosowego 
  • 2 łyżki sproszkowanego kakao 
  • 1/2 łyżki czystego syropu klonowego 

 

Posypka: 

  •  cynamon 

 

Szklanka ma pojemność 250 ml. 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    177

Węglowodany   11g

Białko   11g

Tłuszcz    10g

Błonnik    4g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

 

Do wartości kalorycznej dolicz dodatkowo polewę: 85 kcal, 7 g tłuszczu, 2 g węglowodanów 

Sposób przygotowania – batony: 

  1. Wszystkie składniki wymieszaj ręcznie w misce na gładką masę.
  2. Uformuj 8 równych batoników. Dla zachowanie zbliżonej wielkości do porcjowania masy możesz użyć łyżki do lodów lub silikonowych foremek.
  3. Uformowane batony włóż do lodówki na 30 minut, aby stwardniały. 
  4. Po stężeniu wyjmij batony z lodówki i udekoruj polewą (lub pozostaw bez dodatków).

 

Sposób przygotowania – polewa czekoladowa: 

  1. Rozpuść olej kokosowy i wymieszaj z kakao w proszku oraz syropem klonowym.
  2. Zanurz dolną połowę każdego batonika w polewie czekoladowej. Możesz też użyć rękawa cukierniczego, aby zrobić z polewy wzorek.
  3. Umieść batony na woskowanym papierze w lodówce, aby stwardniały.

 

Patenty kucharza: 

  • Przechowywanie: jabłkowe batony proteinowe trzymaj w temperaturze pokojowej lub w lodówce (dla zachowania świeżości na dłużej). 
  • Zamiast domowej polewy czekoladowej możesz wykorzystać też rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę (gorzką, mleczną, białą – wedle uznania). Pamiętaj tylko, że wartości odżywcze dla jednej porcji polewy ulegną zmianie. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Ten przepis przygotowaliśmy przede wszystkim z myślą o osobach, które nie mogą jeść orzechów. Zamienienie ich na masę kokosową sprawia, że batony są bezpieczne także dla osób z alergiami. Dzięki temu możesz cieszyć się słodką przekąską bez ryzykowania złego samopoczucia. Dodatkowo wysoka zawartość białka sprawia, że baton pozwoli Ci bez problemu dotrwać do kolejnego głównego posiłku. 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN