Śniadaniowe smoothie dla zabieganych zawsze wtedy, gdy nie masz czasu na pełnoprawny posiłek. Bogate w witaminy, minerały i przeciwutleniacze pochodzące ze szpinaku oraz kremowe i delikatne w smaku dzięki dodatkowi banana. Możesz zabrać je ze sobą lub wypić w domu zamiast porannej kawy.
Składniki (1 porcja):
- 1/2 szklanki białek jajek (ok. 2-3 sztuki)
- 1 szklanka surowego szpinaku
- 1 zamrożony banan
- 160 ml (2/3 szklanki) mleka migdałowego niesłodzonego
- 120 g (1/2 szklanki) naturalnego greckiego jogurtu o zawartości 2% tłuszczu
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 279
Węglowodany 34g
Białko 27g
Tłuszcz 4g
Błonnik 5g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
Sposób przygotowania:
Dodaj wszystkie składniki do blendera kielichowego i zblenduj.
Patenty kucharza:
- Zamiast surowych jajek możesz użyć odżywki białkowej, jednak zwróć uwagę na zmianę w makroskładnikach i ilości kalorii.
- Możesz udekorować smoothie plasterkiem zielonych owoców, jak na przykład kiwi.
- Jeżeli chcesz wykorzystać świeżego banana, pokrój go na plasterki i włóż do zamrażarki przynajmniej na godzinę.
- Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną.
Jak i dlaczego to działa?
Szpinak to prawdziwe bogactwo różnorodnych składników odżywczych: witamin A,C i K, żelaza, kwasu foliowego, wapnia, a także przeciwutleniaczy jak luteina, kwerceryna czy zeaksantyna, które pomagają zmniejszyć stres oksydacyjny i redukują ilość wolnych rodników. Jeżeli nie przepadasz za jego smakiem nie martw się – w smoothie jest on praktycznie niewyczuwalny, co stanowi dobry sposób na włączenie go do swojej diety. Napój możesz potraktować zarówno jako śniadanie, jak i jako przekąskę pomiędzy głównymi posiłkami.