Intensywnie niebieskie smoothie bowl zawdzięcza swój kolor wykorzystanej w przepisie spirulinie. Z ulubionymi dodatkami i dekoracjami będzie stanowiło ciekawe, wysokowęglowodanowe śniadanie, które doda Ci energii na cały poranek. Jeżeli więc zaczynasz dzień z wysokiego C, warto je wypróbować.
Składniki (2 porcje):
- 2 mrożone banany, obrane
- 2 kiwi, obrane
- 1 szklanka kawałków świeżego ananasa
- 1 szklanka niesłodzonego mleka migdałowego
- 2 łyżeczki niebieskiej spiruliny w proszku
- 1/2 szklanki świeżych jagód
- 1/2 małego jabłka, pokrojonego w cienkie plasterki
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 251
Węglowodany 60g
Białko 5g
Tłuszcz 3g
Błonnik 9g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Połącz banany, kiwi, ananasa, mleko migdałowe i spirulinę w blenderze kielichowym i miksuj na wysokich obrotach, aż masa będzie gładka.
- Rozdziel smoothie na dwie porcje i udekoruj plasterkami jabłka oraz borówkami.
Patenty kucharza:
- Do dekoracji możesz wykorzystać także posiekane orzechy, wiórki kokosowe, liofilizowane lub suszone owoce (uwaga – niewliczone w kalorie).
- Jeżeli chcesz obniżyć ilość węglowodanów w porcji, zmniejsz o połowę porcje owoców.
- Większą ilość białka uzyskasz dodając miarkę odżywki proteinowej o smaku waniliowym na każdą z dwóch porcji.
- Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną.
- Niebieskie smoothie bowl najlepiej smakuje podane od razu.
Jak i dlaczego to działa?
Spirulina ma pozytywny wpływ na Twój cholesterol – obniża ilość tego „złego” i podnosi ten „dobry”. Dodanie jej do posiłku wpływa pozytywnie na cały układ krwionośny, a jednocześnie nie zmienia smaku potraw. Jeżeli dołożysz do tego owoce i mleko migdałowe, uzyskasz energetyzujący, smaczny posiłek, który z powodzeniem może być Twoim pierwszym lub drugim śniadaniem.