Burgery to jeden z tych rodzajów fast foodu, za którym wiele osób tęskni w trakcie diety. Przygotowując swoją wersję w domu możesz nie tylko zaspokoić chęć na ten konkretny produkt, ale także zapewnisz sobie dużą porcję białka przed zakończeniem dnia. Przepis można wykorzystać w wielu planach żywieniowych, w tym – po lekkiej modyfikacji – w dietach o niskiej podaży węglowodanów.
Składniki (1 porcja):
- 145 g mielonego mięsa z indyka o niskiej zawartości tłuszczu, surowego
- 2 plasterki bekonu
- 1 plasterek sera cheddar o obniżonej zawartości tłuszczu
- 1 bułka pszenna
Przyprawy:
- 1 łyżeczka mieszanki ziół włoskich (lub mieszanki ziół bez soli)
- 1/2 łyżeczki czosnku
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1/4 szklanki posiekanej zielonej cebulki
- sól i pieprz do smaku
Dodatki do hamburgera:
- Sałata, pomidor, musztarda Dijon
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 447
Węglowodany 26g
Białko 46g
Tłuszcz 20g
Błonnik 3g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- W misce dopraw mięso mielone przyprawami: włoskimi lub ziołowymi, czosnkiem, wędzonym papryką, zieloną cebulą, solą morską i pieprzem. Wymieszaj i uformuj kotlet. Następnie przekrój plastry boczku na pół i ułóż w kratkę dla burgera.
- Bekon ugotuj w kuchence mikrofalowej przez 2,5-3 minuty, uważaj, aby się nie przypalił. Pozwól mu ostygnąć i zesztywnieć.
- Umieść kotlet w kuchence mikrofalowej i gotuj przez 3 minuty. Następnie połóż na nim plaster sera i gotuj kolejne 30-45 sekund.
- Na koniec złóż burgera: Dijon, sałata, pomidor, kotlet i bekon.
Patenty kucharza:
- Dla obniżenia ilości węglowodanów wykorzystaj kapelusze pieczarek Portobello zamiast bułki.
- Podawaj od razu po przygotowaniu i spożywaj na ciepło.
- Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną.
Jak i dlaczego to działa?
Burger z mięsem indyka zawiera mniej kalorii, niż jego wołowy odpowiednik, przy podobnej ilości białka. Jeżeli chcesz przekształcić ten przepis na wersję niskowęglowodanową, wystarczy zamienić bułkę na pieczarki lub sałatę. Duża ilość protein sprawi, że będziesz czuł się nasycony, co ułatwi zasypianie i pozwoli uniknąć obudzenia się głodnym następnego dnia.