Indyk BLT z mikrofalówki

Burgery to jeden z tych rodzajów fast foodu, za którym wiele osób tęskni w trakcie diety. Przygotowując swoją wersję w domu możesz nie tylko zaspokoić chęć na ten konkretny produkt, ale także zapewnisz sobie dużą porcję białka przed zakończeniem dnia. Przepis można wykorzystać w wielu planach żywieniowych, w tym – po lekkiej modyfikacji – w dietach o niskiej podaży węglowodanów. 

Składniki (1 porcja):

  • 145 g mielonego mięsa z indyka o niskiej zawartości tłuszczu, surowego 
  • 2 plasterki bekonu 
  • 1 plasterek sera cheddar o obniżonej zawartości tłuszczu 
  • 1 bułka pszenna 

Przyprawy: 

  • 1 łyżeczka mieszanki ziół włoskich (lub mieszanki ziół bez soli) 
  • 1/2 łyżeczki czosnku 
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki 
  • 1/4 szklanki posiekanej zielonej cebulki 
  • sól i pieprz do smaku 

Dodatki do hamburgera: 

  • Sałata, pomidor, musztarda Dijon 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    447

Węglowodany   26g

Białko   46g

Tłuszcz    20g

Błonnik    3g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. W misce dopraw mięso mielone przyprawami: włoskimi lub ziołowymi, czosnkiem, wędzonym papryką, zieloną cebulą, solą morską i pieprzem. Wymieszaj i uformuj kotlet. Następnie przekrój plastry boczku na pół i ułóż w kratkę dla burgera.
  2. Bekon ugotuj w kuchence mikrofalowej przez 2,5-3 minuty, uważaj, aby się nie przypalił. Pozwól mu ostygnąć i zesztywnieć.
  3. Umieść kotlet w kuchence mikrofalowej i gotuj przez 3 minuty. Następnie połóż na nim plaster sera i gotuj kolejne 30-45 sekund.  
  4. Na koniec złóż burgera: Dijon, sałata, pomidor, kotlet i bekon. 

 

Patenty kucharza: 

  • Dla obniżenia ilości węglowodanów wykorzystaj kapelusze pieczarek Portobello zamiast bułki. 
  • Podawaj od razu po przygotowaniu i spożywaj na ciepło. 
  • Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Burger z mięsem indyka zawiera mniej kalorii, niż jego wołowy odpowiednik, przy podobnej ilości białka. Jeżeli chcesz przekształcić ten przepis na wersję niskowęglowodanową, wystarczy zamienić bułkę na pieczarki lub sałatę. Duża ilość protein sprawi, że będziesz czuł się nasycony, co ułatwi zasypianie i pozwoli uniknąć obudzenia się głodnym następnego dnia. 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN