Hiszpańska paella z indykiem, krewetkami i ryżem

Paella to popularne danie hiszpańskie występujące w wielu różnych odmianach. Cechuje się tym, że wszystkie produkty przygotowujemy na jednej patelni, co ułatwia pracę i pozostawia zdecydowanie mniej naczyń do posprzątania po posiłku. Wersja z krewetkami i indykiem dostarczy Ci dużo wartościowego białka, a także zdrowych węglowodanów i składników odżywczych z dodanych warzyw. 

Składniki (5 porcji):

  • 2 łyżki (ok. 30 g) oliwy z oliwek 
  • 1 średnia cebula, posiekana 
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w plastry 
  • 2 ząbki czosnku, posiekane 
  • 230 g chudego mięsa mielonego z indyka 
  • 1 łyżka (ok. 15 g) przyprawy chorizo 
  • 1 łyżka (ok. 15 g) wędzonej papryki 
  • 1 1/2 (ok. 7,5 g) łyżeczki kurkumy 
  • szczypta soli morskiej i świeżo zmielonego pieprzu 
  • 2 pomidory Roma, pokrojone w kostkę 
  • 360 g nieugotowanego brązowego ryżu krótko- lub średnioziarnistego 
  • 1,8 l niskosodowego bulionu z kurczaka (lub wywaru z owoców morza) 
  • 680 g surowych krewetek (jumbo), obranych i oczyszczonych 
  • 240 g mrożonego groszku 

Do dekoracji: 

  • świeża pietruszka 
  • plastry cytryny 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    460

Węglowodany   60g

Białko   33g

Tłuszcz    11g

Błonnik    5g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Rozgrzej patelnię paella (z dwoma uchwytami) lub patelnię z powłoką nieprzywieralną na średnim ogniu. Gdy się rozgrzeje, dodaj olej, cebulę i paprykę. Smaż przez 3 do 5 minut. Dodaj czosnek i mielonego indyka.
  2. Rozdrobnij mięso przy pomocy szpatułki, a następnie dodaj przyprawę chorizo, paprykę wędzoną i kurkumę. Gotuj przez 5 do 7 minut.
  3. Dodaj pomidora i surowy ryż. Wymieszaj wszystko dokładnie i podsmażaj przez około 1-2 minuty.  
  4. Wlej bulion drobiowy i zmniejsz wielkość płomienia pod patelnią. Gotuj odkryty przez 30-35 minut lub aż 95% płynu zostanie wchłonięte, a ryż zmięknie.  
  5. Wsyp krewetki oraz mrożony groszek i pozostaw na patelni na 8 do 10 minut, aby się rozmroziły i ugotowały. 

 

Patenty kucharza: 

  • To idealna opcja dla osób przygotowujących obiady w większej ilości. 
  • Zamiast indyka możesz użyć również mięsa z kurczaka. 
  • Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Dania z jednego garnka lub patelni to szybki sposób na obiad, szczególnie gdy można przygotować kilka porcji naraz. Indyk oraz krewetka są pełnowartościowymi źródłami białka, podczas gdy brązowy ryż zawiera w sobie węglowodany złożone i dłużej się trawi, niż jego biały odpowiednik. Z tego powodu obiad nasyci Cię na dłużej i dodatkowo dostarczy organizmowi niezbędnych mikroelementów. 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN