Paella to popularne danie hiszpańskie występujące w wielu różnych odmianach. Cechuje się tym, że wszystkie produkty przygotowujemy na jednej patelni, co ułatwia pracę i pozostawia zdecydowanie mniej naczyń do posprzątania po posiłku. Wersja z krewetkami i indykiem dostarczy Ci dużo wartościowego białka, a także zdrowych węglowodanów i składników odżywczych z dodanych warzyw.
Składniki (5 porcji):
- 2 łyżki (ok. 30 g) oliwy z oliwek
- 1 średnia cebula, posiekana
- 1 czerwona papryka, pokrojona w plastry
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 230 g chudego mięsa mielonego z indyka
- 1 łyżka (ok. 15 g) przyprawy chorizo
- 1 łyżka (ok. 15 g) wędzonej papryki
- 1 1/2 (ok. 7,5 g) łyżeczki kurkumy
- szczypta soli morskiej i świeżo zmielonego pieprzu
- 2 pomidory Roma, pokrojone w kostkę
- 360 g nieugotowanego brązowego ryżu krótko- lub średnioziarnistego
- 1,8 l niskosodowego bulionu z kurczaka (lub wywaru z owoców morza)
- 680 g surowych krewetek (jumbo), obranych i oczyszczonych
- 240 g mrożonego groszku
Do dekoracji:
- świeża pietruszka
- plastry cytryny
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 460
Węglowodany 60g
Białko 33g
Tłuszcz 11g
Błonnik 5g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej patelnię paella (z dwoma uchwytami) lub patelnię z powłoką nieprzywieralną na średnim ogniu. Gdy się rozgrzeje, dodaj olej, cebulę i paprykę. Smaż przez 3 do 5 minut. Dodaj czosnek i mielonego indyka.
- Rozdrobnij mięso przy pomocy szpatułki, a następnie dodaj przyprawę chorizo, paprykę wędzoną i kurkumę. Gotuj przez 5 do 7 minut.
- Dodaj pomidora i surowy ryż. Wymieszaj wszystko dokładnie i podsmażaj przez około 1-2 minuty.
- Wlej bulion drobiowy i zmniejsz wielkość płomienia pod patelnią. Gotuj odkryty przez 30-35 minut lub aż 95% płynu zostanie wchłonięte, a ryż zmięknie.
- Wsyp krewetki oraz mrożony groszek i pozostaw na patelni na 8 do 10 minut, aby się rozmroziły i ugotowały.
Patenty kucharza:
- To idealna opcja dla osób przygotowujących obiady w większej ilości.
- Zamiast indyka możesz użyć również mięsa z kurczaka.
- Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną.
Jak i dlaczego to działa?
Dania z jednego garnka lub patelni to szybki sposób na obiad, szczególnie gdy można przygotować kilka porcji naraz. Indyk oraz krewetka są pełnowartościowymi źródłami białka, podczas gdy brązowy ryż zawiera w sobie węglowodany złożone i dłużej się trawi, niż jego biały odpowiednik. Z tego powodu obiad nasyci Cię na dłużej i dodatkowo dostarczy organizmowi niezbędnych mikroelementów.