Guacamole z pikantnym łososiem 

Guacamole jest daniem powszechnie znanym i lubianym, szczególnie w połączeniu z tacos czy nachos. Co więcej, nie musisz zawsze przygotowywać go tak samo – to pasta, która może mieć wiele różnych wydań, zależnie od użytych dodatków i przypraw. Wersja z łososiem na ostro będzie ciekawym dodatkiem do kanapek, tortilli i wielu innych posiłków w Twoim jadłospisie. 

Składniki (4 porcje):

  • 250 g surowego fileta z łososia 
  • olej z awokado, najlepiej w sprayu 
  • 1 łyżka (ok. 15 g) wędzonej papryki 
  • 1 1/2 łyżeczki (ok. 7 g) kminku 
  • szczypta soli morskiej i pieprzu 

 

Guacamole: 

  • 2 duże awokado 
  • 2 pomidory Roma pokrojone w kostkę 
  • 1/2 średniej czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę 
  • 1 szklanka drobno posiekanej kolendry 
  • 1 łyżeczka (ok. 5 g) kminku 
  • sok z 1 limonki 
  • sól morska i pieprz 
     
    Szklanka ma pojemność 250 ml. 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    249

Węglowodany   16g

Białko   16g

Tłuszcz    15g

Błonnik    6g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Rozgrzej piekarnik do 215 stopni.
  2. Spryskaj łososia olejem i natrzyj mieszanką przypraw.
  3. Ustaw patelnię z nieprzywierającą powłoką na średnim ogniu, gdy będzie gorąca, spryskaj odrobiną oleju, a następnie włóż łososia skórą do góry. Smaż łososia przez 1-3 minuty, upewniając się, że się nie przypalił, a następnie przewróć go na drugą stronę, aby smażył się przez kolejne 1-2 minuty. 
  4. Umieść całą patelnię (z łososiem) w piekarniku i piecz przez 6 do 10 minut, w zależności od grubości fileta.
  5. Po upieczeniu poszarp mięso widelcem, włącznie ze skórką.
  6. Dodaj składniki guacamole do dużej miski i wymieszaj – powinno być grudkowate w konsystencji.
  7. Dodaj upieczonego łososia do guacamole i delikatnie rozprowadź w masie.

 

Patenty kucharza: 

  • Guacamole przechowuj w szczelnym pojemniku w lodówce. 
  • Możesz zjeść je solo, z warzywami, lub jako pastę na kanapce. 
  • Jeżeli nie masz czasu na pieczenie łososia, wypróbuj przepis z rybą wędzoną na zimno. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Łosoś jest tłustą rybą morską zawierającą wiele cennych substancji odżywczych. To jeden z niewielu produktów, w których znajdziesz większą ilość witaminy D. Dodatkowo również jest bogaty w kwasy omega, szczególnie omega-6, a także wiele witamin, wapń, fosfor oraz jod. W połączeniu z awokado, pomidorami i przyprawami, jedna porcja guacamole z przepisu dostarczy Ci wielu niezbędnych mikroskładników, a dzięki jego uniwersalności możesz zastosować je jako dodatek do bardzo wielu dań. 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN