Guacamole jest daniem powszechnie znanym i lubianym, szczególnie w połączeniu z tacos czy nachos. Co więcej, nie musisz zawsze przygotowywać go tak samo – to pasta, która może mieć wiele różnych wydań, zależnie od użytych dodatków i przypraw. Wersja z łososiem na ostro będzie ciekawym dodatkiem do kanapek, tortilli i wielu innych posiłków w Twoim jadłospisie.
Składniki (4 porcje):
- 250 g surowego fileta z łososia
- olej z awokado, najlepiej w sprayu
- 1 łyżka (ok. 15 g) wędzonej papryki
- 1 1/2 łyżeczki (ok. 7 g) kminku
- szczypta soli morskiej i pieprzu
Guacamole:
- 2 duże awokado
- 2 pomidory Roma pokrojone w kostkę
- 1/2 średniej czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę
- 1 szklanka drobno posiekanej kolendry
- 1 łyżeczka (ok. 5 g) kminku
- sok z 1 limonki
- sól morska i pieprz
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 249
Węglowodany 16g
Białko 16g
Tłuszcz 15g
Błonnik 6g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 215 stopni.
- Spryskaj łososia olejem i natrzyj mieszanką przypraw.
- Ustaw patelnię z nieprzywierającą powłoką na średnim ogniu, gdy będzie gorąca, spryskaj odrobiną oleju, a następnie włóż łososia skórą do góry. Smaż łososia przez 1-3 minuty, upewniając się, że się nie przypalił, a następnie przewróć go na drugą stronę, aby smażył się przez kolejne 1-2 minuty.
- Umieść całą patelnię (z łososiem) w piekarniku i piecz przez 6 do 10 minut, w zależności od grubości fileta.
- Po upieczeniu poszarp mięso widelcem, włącznie ze skórką.
- Dodaj składniki guacamole do dużej miski i wymieszaj – powinno być grudkowate w konsystencji.
- Dodaj upieczonego łososia do guacamole i delikatnie rozprowadź w masie.
Patenty kucharza:
- Guacamole przechowuj w szczelnym pojemniku w lodówce.
- Możesz zjeść je solo, z warzywami, lub jako pastę na kanapce.
- Jeżeli nie masz czasu na pieczenie łososia, wypróbuj przepis z rybą wędzoną na zimno.
Jak i dlaczego to działa?
Łosoś jest tłustą rybą morską zawierającą wiele cennych substancji odżywczych. To jeden z niewielu produktów, w których znajdziesz większą ilość witaminy D. Dodatkowo również jest bogaty w kwasy omega, szczególnie omega-6, a także wiele witamin, wapń, fosfor oraz jod. W połączeniu z awokado, pomidorami i przyprawami, jedna porcja guacamole z przepisu dostarczy Ci wielu niezbędnych mikroskładników, a dzięki jego uniwersalności możesz zastosować je jako dodatek do bardzo wielu dań.