Łosoś jest bardzo wartościową rybą, którą zdecydowanie warto włączyć do swojej diety. Świetnie sprawdzi się na obiad czy kolację, ale także na śniadanie oraz przekąskę – szczególnie w postaci wędzonej na zimno. Jeżeli masz ochotę na ciepły posiłek, wrzuć płat ryby na grilla i podaj z warzywami oraz masłem. Poniżej dowiesz się, jak powinien wyglądać najlepszy grillowany łosoś.
Składniki (1 porcja):
- Łosoś, świeży – 200 g
- Sok cytrynowy – 12 g (ok. 1 łyżka)
- Kalafior – 150 g
- Cukinia – 150 g
- Marchew – 45 g
- Masło ekstra – 20 g (4 łyżeczki)
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 638
Węglowodany 10g
Białko 46g
Tłuszcz 44g
Błonnik 7g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Rybę skrop sokiem z cytryny.
- Grilluj na patelni z rusztem po około 3 – 4 minuty na stronę.
- Umyj warzywa przed gotowaniem i dopraw do smaku kurkumą i ostrą papryką w proszku.
- Na talerzu dodaj masło.
Patenty kucharza:
- Grillowany łosoś najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu, jednak możesz przechować go w lodówce przez 1-2 dni. Wykorzystaj szczelnie zamykany pojemnik.
- Ugotowane warzywa możesz również poddusić w maśle, w osobnym rondelku.
- Zamiast łososia możesz wykorzystać także inną tłustą rybę, jak na przykład śledź, pstrąg łososiowy lub makrela.
- Alternatywą dla grillowania może być pieczenie.
Jak i dlaczego to działa?
Łosoś zalicza się do grona ryb tłustych, zawierających od 7 do 15% tłuszczu. Zawiera w sobie wiele cennych składników odżywczych: witaminy A, D, E oraz witaminy z grupy B, a także potas, fosfor, selen, magnez, żelazo, cynk czy fluor. Grillowanie, podobnie jak pieczenie, jest jedną ze zdrowszych form obróbki żywności. W połączeniu z warzywami zyskujesz sycący, smaczny obiad, którym możesz cieszyć się w domu lub zabrać ze sobą w podróż.