Przepis inspirowany kuchnią śródziemnomorską, który możesz wykorzystać jako obiad lub kolację. Posiłek o wyższej zawartości białka zapewni Ci poczucie sytości na dłużej, a średnia kaloryczność sprawia, że możesz go wykorzystać nawet przy dość restrykcyjnym planie żywieniowym.
Składniki (1 porcja):
- Krewetki – 70 g
- Komosa ryżowa (Quinoa), ziarna – 70 g
- Brukselka – 68 g
- Oliwa z oliwek – 10 g
- Sok z limonki – 6 g
- Czosnek – 5 g
- Syrop z agawy – 5 g (1 łyżeczka)
- Kolendra (świeża) – 4 g
- Kmin rzymski (kumin) – 1 g
- Mielona słodka papryka – 1.5 g
- Kaki (persymona) – 150 g
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 555
Węglowodany 72g
Białko 24g
Tłuszcz 16g
Błonnik 15g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Oliwę wymieszaj z sokiem z limonki, posiekaną kolendrą, zgniecionym ząbkiem czosnku, syropem z agawy, kminem oraz słodką papryką.
- Krewetki obierz (zostaw tylko końcówkę ogona), włóż do marynaty na 30 minut i odstaw do lodówki.
- Po tym czasie nabij krewetki na patyczki do szaszłyków (wcześniej namocz je w wodzie – będą z nich łatwiej schodzić i nie wyschną) i grilluj na rozgrzanym grillu (gazowym/elektrycznym/patelni grillowej) 2-3 minuty z każdej strony.
- Brukselki obierz, odetnij końcówki i wrzuć do lekko osolonego wrzątku. Gotuj do miękkości, mniej więcej 8 minut.
- Komosę ryżową dokładnie opłucz na sitku i gotuj w proporcji 1:2 z wodą przez ok. 20 minut.
Patenty kucharza:
- Zamiast krewetek możesz również użyć mięsa z kraba lub tofu.
- Dla najlepszego smaku spożywaj na ciepło.
Jak i dlaczego to działa?
Krewetki są bardzo dobrym źródłem białka – w 100 gramach zawierają go nieco ponad 18 g. Dostarczą Ci również witaminy B3 i B12, wapnia, żelaza, cynku, magnezu i pierwiastków śladowych, jak jod, selen czy fluor. Komosa ryżowa jest świetnym zamiennikiem dla makaronów czy ryżu, a dodatkowo pozwala na urozmaicenie diety. Dodatek zielonych warzyw zwiększa podaż błonnika i dostarcza cennych składników odżywczych.