Grillowane krewetki z komosą ryżową i brukselką na parze

Przepis inspirowany kuchnią śródziemnomorską, który możesz wykorzystać jako obiad lub kolację. Posiłek o wyższej zawartości białka zapewni Ci poczucie sytości na dłużej, a średnia kaloryczność sprawia, że możesz go wykorzystać nawet przy dość restrykcyjnym planie żywieniowym. 

Składniki (1 porcja):

  • Krewetki – 70 g 
  • Komosa ryżowa (Quinoa), ziarna – 70 g 
  • Brukselka – 68 g 
  • Oliwa z oliwek – 10 g 
  • Sok z limonki – 6 g 
  • Czosnek – 5 g 
  • Syrop z agawy – 5 g (1 łyżeczka) 
  • Kolendra (świeża) – 4 g 
  • Kmin rzymski (kumin) – 1 g 
  • Mielona słodka papryka – 1.5 g 
  • Kaki (persymona) – 150 g 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    555

Węglowodany   72g

Białko   24g

Tłuszcz    16g

Błonnik    15g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Oliwę wymieszaj z sokiem z limonki, posiekaną kolendrą, zgniecionym ząbkiem czosnku, syropem z agawy, kminem oraz słodką papryką. 
  1. Krewetki obierz (zostaw tylko końcówkę ogona), włóż do marynaty na 30 minut i odstaw do lodówki. 
  1. Po tym czasie nabij krewetki na patyczki do szaszłyków (wcześniej namocz je w wodzie – będą z nich łatwiej schodzić i nie wyschną) i grilluj na rozgrzanym grillu (gazowym/elektrycznym/patelni grillowej) 2-3 minuty z każdej strony. 
  1. Brukselki obierz, odetnij końcówki i wrzuć do lekko osolonego wrzątku. Gotuj do miękkości, mniej więcej 8 minut. 
  1. Komosę ryżową dokładnie opłucz na sitku i gotuj w proporcji 1:2 z wodą przez ok. 20 minut. 

 

Patenty kucharza: 

  • Zamiast krewetek możesz również użyć mięsa z kraba lub tofu. 
  • Dla najlepszego smaku spożywaj na ciepło. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Krewetki są bardzo dobrym źródłem białka – w 100 gramach zawierają go nieco ponad 18 g. Dostarczą Ci również witaminy B3 i B12, wapnia, żelaza, cynku, magnezu i pierwiastków śladowych, jak jod, selen czy fluor. Komosa ryżowa jest świetnym zamiennikiem dla makaronów czy ryżu, a dodatkowo pozwala na urozmaicenie diety. Dodatek zielonych warzyw zwiększa podaż błonnika i dostarcza cennych składników odżywczych. 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN