Grillowana pierś z kurczaka z kaszą to smaczna i bogata w białko propozycja, która może stanowić bazę wielu różnych dań. W poniższej opcji obiadowej, w połączeniu z kaszą i mieszanką różnych warzyw stanowi ciepły, smaczny posiłek, który zaspokoi nawet największego głodomora – przy okazji nie obciążając układu pokarmowego.
20 minut
Niski
w zależności od instrukcji na opakowaniu kaszy
Składniki (1 porcja):
- Szparagi – 120 g
- Pomidory koktajlowe – 120 g
- Mięso z piersi kurczaka, bez skóry – 120 g
- Kasza gryczana – 100 g
- Marchew – 45 g
- Kukurydza, konserwowa – 45 g
- Oliwa z oliwek – 15 g (1 łyżka)
- Sól himalajska – 1 g
- Pieprz czarny mielony – 1 g
- Jabłko – 150 g
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 585
Węglowodany 21g
Białko 44g
Tłuszcz 21g
Błonnik 16g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
- Szparagi i marchewkę pokrój w plastry i ugotuj na parze. Kaszę wymieszaj z ugotowanymi warzywami. Dodaj kukurydzę i pokrojone na pół pomidorki.
- Pierś z kurczaka dopraw, lekko skrop oliwą i grilluj na patelni grillowej lub w opiekaczu.
- Kurczaka podaj z kaszą i warzywami.
Patenty kucharza:
- Zamiast kurczaka możesz również użyć mięsa z indyka.
- Jeżeli chcesz zabrać ten posiłek w drogę, po ugotowaniu przełóż go od razu do lunchboxa.
Jak i dlaczego to działa?
Szparagi, marchew, kukurydza i pomidory to wartościowe warzywa bogate w witaminy i wiele cennych składników odżywczych. Jeżeli chcesz użyć świeżych szparagów, zaczekaj na sezon na nie, który trwa zwykle od maja do czerwca.
Dodatek mięsa z kurczaka (lub innego drobiu) wzbogaca posiłek o łatwo przyswajalne białko, które zaspokoi Twój głód i dostarczy organizmowi niezbędnego budulca. Grillowana pierś z kurczaka z kaszą i dodatkami to zawsze dobry pomysł, jeżeli chcesz przygotować posiłek szybki, prosty i niewymagający wielu składników.