Gorąca czekolada na sterydach

Czekoladzie ciężko jest odmówić, a już w szczególności gorącej. Taki napój sam w sobie nie ma jednak zbyt wielu wartości odżywczych (poza ukojeniem duszy spożywającego). Możesz to zmienić – gorąca czekolada wiele zyskuje, jeżeli dodasz do niej odżywkę białkową. Dzięki niej zyskasz sycący deser, który zaspokoi potrzebę na słodkie, jak i dostarczy mięśniom budulca do rozwoju. 

Składniki (1 porcja):

  • 1 1/2 szklanki wybranego mleka 
  • 15 g surowych orzechów nerkowca 
  • 1 średni daktyl Medjool 
  • 1 łyżka kakao w proszku 
  • 1/4 łyżeczki cynamonu 
  • 20 g odżywki białkowej o smaku czekoladowym 
  • szczypta soli morskiej 

 

Dekoracja (opcjonalnie): 

  • bita śmietana 
  • pianki marshmallow 
  • cynamon 
  • posiekana czekolada 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    265

Węglowodany   24g

Białko   17g

Tłuszcz    14g

Błonnik    5g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Dodaj mleko, orzechy nerkowca, daktyle, kakao i cynamon do małego rondla ustawionego na średnim ogniu. Wymieszaj, aby połączyć składniki i pozwól im się zagotować – około 5 minut.  
  2. Dodaj mieszaninę do blendera o dużej mocy wraz z odżywką białkową i solą, a następnie zmiksuj na gładką masę.

 

Patenty kucharza: 

  • Zachęcamy do wykorzystania odżywek białkowych o neutralnym dla napoju smaku: czekoladowej, kakaowej, z białej czekolady itd. 
  • Pamiętaj, aby wykorzystane dodatki wliczyć do wartości odżywczych. 
  • Zamiast nerkowców możesz użyć innych orzechów o neutralnym smaku. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Chęć sięgnięcia po coś słodkiego przydarza się każdemu z nas. Ważne, aby był to produkt słodki w naturalny sposób, jak na przykład daktyle. Poza cukrem zawierają one również błonnik, co spowalnia wchłanianie węglowodanów w układzie pokarmowym. Dzięki temu unikniesz spożycia przetworzonych cukrów, jak i utrzymasz swój poziom insuliny na umiarkowanym poziomie. Gorąca czekolada słodzona naturalnie i z dodatkiem białka świetnie sprawdzi się jako deser, szczególnie w chłodniejsze dni. 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN