Czekoladzie ciężko jest odmówić, a już w szczególności gorącej. Taki napój sam w sobie nie ma jednak zbyt wielu wartości odżywczych (poza ukojeniem duszy spożywającego). Możesz to zmienić – gorąca czekolada wiele zyskuje, jeżeli dodasz do niej odżywkę białkową. Dzięki niej zyskasz sycący deser, który zaspokoi potrzebę na słodkie, jak i dostarczy mięśniom budulca do rozwoju.
Składniki (1 porcja):
- 1 1/2 szklanki wybranego mleka
- 15 g surowych orzechów nerkowca
- 1 średni daktyl Medjool
- 1 łyżka kakao w proszku
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 20 g odżywki białkowej o smaku czekoladowym
- szczypta soli morskiej
Dekoracja (opcjonalnie):
- bita śmietana
- pianki marshmallow
- cynamon
- posiekana czekolada
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 265
Węglowodany 24g
Białko 17g
Tłuszcz 14g
Błonnik 5g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Dodaj mleko, orzechy nerkowca, daktyle, kakao i cynamon do małego rondla ustawionego na średnim ogniu. Wymieszaj, aby połączyć składniki i pozwól im się zagotować – około 5 minut.
- Dodaj mieszaninę do blendera o dużej mocy wraz z odżywką białkową i solą, a następnie zmiksuj na gładką masę.
Patenty kucharza:
- Zachęcamy do wykorzystania odżywek białkowych o neutralnym dla napoju smaku: czekoladowej, kakaowej, z białej czekolady itd.
- Pamiętaj, aby wykorzystane dodatki wliczyć do wartości odżywczych.
- Zamiast nerkowców możesz użyć innych orzechów o neutralnym smaku.
Jak i dlaczego to działa?
Chęć sięgnięcia po coś słodkiego przydarza się każdemu z nas. Ważne, aby był to produkt słodki w naturalny sposób, jak na przykład daktyle. Poza cukrem zawierają one również błonnik, co spowalnia wchłanianie węglowodanów w układzie pokarmowym. Dzięki temu unikniesz spożycia przetworzonych cukrów, jak i utrzymasz swój poziom insuliny na umiarkowanym poziomie. Gorąca czekolada słodzona naturalnie i z dodatkiem białka świetnie sprawdzi się jako deser, szczególnie w chłodniejsze dni.